28 septembrie 2023
22.9 C
București

Înscrierea la Bacalaureat se poate face până pe 9 iunie

Ministerul Educaţiei a decis să prelungească, până pe 9 iunie, perioada de înscriere a candidaţilor la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacalaureat. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie.

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Educaţiei nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului şcolar 2022 – 2023, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023. În ceea ce priveşte înscrierile la examenul naţional de Bacalaureat 2023, Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, prin nota 28.142/2023, informaţii privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaţilor la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023”, a informat Ministerul Educației.

Instituția a menționat că modificările nu afectează în niciun fel calendarul de desfăşurare a probelor de evaluare a competenţelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfăşurare a probelor scrise ale Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a.

Noi termene pentru examenul de atestare a competenţelor profesionale

Totodată, în contextul protestului personalului din învăţământul preuniversitar au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial ordine de ministru pentru completarea unor calendare de desfăşurare a examenelor de atestare a competenţelor profesionale sau lingvistice.

Astfel, a fost trimis la Monitorul Oficial Ordinul nr. 4.338/30.05.2023 de completare a ordinului ministrului Educaţiei nr. 4.843/2009 pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de atestare a competenţelor profesionale ale absolvenţilor claselor de matematică-informatică şi matematică-informatică intensiv informatică.

Conform noilor prevederi, perioada de desfăşurare a examenului de atestare a competenţelor profesionale ale absolvenţilor claselor de matematică-informatică şi matematică-informatică intensiv informatică se prelungeşte până la 23 iunie 2023.

Pentru cazuri speciale (cazuri medicale, participarea la loturi naţionale etc) semnalate de comisia de examinare comisiei judeţene/comisiei municipiului Bucureşti până în 23 iunie, evaluarea se va face până la data de 3 iulie 2023.

De asemenea, a fost trimis spre publicare şi Ordinul nr. 4.323/29.05.2023 pentru completarea ordinului ministrului Educaţiei nr. 5.460/2020 pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului pentru obţinerea atestatului de competenţă lingvistică pentru absolvenţii claselor cu studiu intensiv/bilingv al unei limbi moderne, absolvenţii claselor cu predare în limbile minorităţilor şi a atestatului pentru predarea unei limbi moderne la grupe/clase din învăţământul preşcolar şi primar de către absolvenţii claselor cu profil pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform noilor prevederi, perioada pentru înscrierea candidaţilor şi susţinerea examenului pentru obţinerea atestatului de competenţă lingvistică/a atestatului pentru predarea unei limbi moderne de către absolvenţii claselor cu profil pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, se modifică de la 1 – 31 mai la 1 mai – 23 iunie.

Informaţiile privind intervalul exact de desfăşurare a examenelor pentru obţinerea atestatelor profesionale/de competenţe lingvistice vor fi comunicate de conducerile unităţilor de învăţământ”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei