Home Finanțe Banci Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor a urcat la 2,65% pe an

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor a urcat la 2,65% pe an

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, urcă la 2,65% pe an. Acest indice este calculate ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I din 2022. Valoarea precedent a IRCC a fost de 1,86%.

OUG 19/2019 prevede că „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.

CITEȘTE ȘI: Ai contractat un credit înainte de luna mai 2019 şi acum ai rate de până la 40% mai mari? Există o soluție pentru a diminua efectele ROBOR

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Și ROBOR crește de la o zi la alta

Și indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 6,44% pe an. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,58% pe an, de la 6,53% pe an, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 6,72% pe an, de la 6,69%.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

Exit mobile version