5 decembrie 2022
1.9 C
București

Încep protestele în Sănătate

De citit...

Încep protestele în Sănătate, în perioada următoare fiind anunțate o serie de acțiuni ale Federației SANITAS menite să atragă atenția asupra faptului că prin adoptarea OUG nr. 226/2020, care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor în acest an, sunt încălcate drepturile salariaților din Sănătate şi Asistenţă Socială.

În data de 12 ianuarie, vor fi organizate pichetări şi mitinguri, în intervalul orar 12.00 – 13.00, de către organizaţiile Sanitas judeţene, în faţa prefecturilor judeţene din toată ţara. Cu această ocazie, sindicaliștii vor solicita convocarea comisiilor de dialog social de la nivelul fiecărei prefecturi.

De asemenea, sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României vor fi pichetate în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni. În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS întrunit astăzi, 5 ianuarie 2021, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, a analizat situaţia creată de apariţia OUG nr. 226/2020 şi a decis organizarea în următoarea perioadă a unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială”, precizează reprezentanții Federației SANITAS.

Acţiunile care vor mai fi organizate la nivel naţional de Federaţia SANITAS în perioada următoare vizează lansarea unei petiţii on-line pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din Sănătate si Asistenţă socială de la prevederile art. I din OUG nr. 226/2020 precum şi solicitarea organizării unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei create de apariţia OUG nr. 226/2020.

În plus, sindicaliştii vor redacta o scrisoare deschisă către Preşedinţie, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului European prin care vor să atragă atenţia asupra faptului că „România este singura ţară europeană care în plină pandemie diminuează veniturile salariaţilor care se luptă în mod direct pentru stoparea acesteia”.

Nu în ultimul rând, vor fi informate organizaţiile sindicale internaţionale la care Federaţia este afiliată despre situaţia creată de OUG nr. 226/2020 în rândul salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă Socială şi solicitarea unor acţiuni de susţinere a membrilor de sindicat.

Liderii SANITAS au precizat că în funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, sindicaliștii vor continua să organizeze forme de protest legale, în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Federația SANITAS

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img