2 aprilie 2023
9.1 C
București

În Republica Moldova, starea de urgență a fost prelungită cu 45 de zile

Începând cu data de 24 iunie curent, starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova se prelungește pentru încă 45 de zile. Decizia a fost aprobată, joi, cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, premierul Natalia Gavrilița a vorbit despre păstrarea pericolului la adresa securității regionale și naționale, evidențiind, totodată, importanța oferirii Guvernului a unor pârghii necesare pentru gestionarea crizelor generate de războiul din Ucraina.

Șeful Executivului de la Chișinău a menționat că, dacă la începutul perioadei stării de urgență, eforturile au fost canalizate spre gestionarea crizei refugiaților, care s-a suprapus peste criza energetică și cea sanitară, în lunile care au urmat a fost nevoie de consolidarea instituțiilor și oferirea unor soluții prompte pentru asigurarea securității alimentare, gestionarea lanțurilor logistice și realizarea conexiunilor comerciale.

CITEȘTE ȘI: Schimbare în Codul Penal. Guvernul de la Chișinău a aprobat mecanismul de confiscare extinsă

În această perioadă, Guvernul și Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) au aprobat decizii importante care au vizat securitatea frontierei, ordinea publică, gestionarea fluxului de refugiați, acordarea unor facilități financiare și sociale cetățenilor ucraineni, dar și asigurarea energetică a țării.

M-am angajat în fața Parlamentului că Guvernul, prin intermediul CSE, va acționa într-un mod transparent, iar derogările pe care le va face de la cadrul legal vor fi proporționale și necesare pentru depășirea situației de urgență. Mi-am îndeplinit această promisiune și voi continua să o respect. În condițiile actuale, în care se păstrează riscuri în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere, prelungirea stării de urgență este importantă pentru a dispune de posibilitatea de intervenție promptă în vederea asigurării tuturor consumatorilor cu resurse energetice”, a spus Natalia Gavrilița.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită de Parlament la data de 24 februarie 2022, fiind prelungită, ulterior, pe o perioadă de 60 de zile.

Autor: Filip Denis
Foto: Guvernul republicii Moldova
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei