28 septembrie 2023
26.6 C
București

Impact semnificativ în buzunarele românilor cu credite. BNR a majorat la 6,25% pe an rata dobânzii de politică monetară

Românii care a împrumuturi la bănci vor simți din plin efectele majorării ratei dobânzii de politică monetară, decisă de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Nivel acesteia a fost majorat la 6,25% pe an, de la 5,50% pe an cât era anterior. Măsura se aplică începând cu data de 6 octombrie 2022.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Reprezentanții CA al BNR au decis și păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Hotărârile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, precum şi stimularea economisirii prin creşterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ą1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.

În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse. BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, precizează reprezentanții BNR.

La începutul acestui an dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an.

Autor: Mihai Colț
Foto: Arhiva Ordinea zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei