27 septembrie 2022
16.2 C
București

Iașiul are coșuri de gunoi …anti-nesimțire

De citit...

Administrația ieșeană a trecut la măsuri extreme împotriva celor care nu respectă regulile de bun-simț în oraș și s-a dotat cu coșuri de gunoi …anti-nesimțire. Municipalitatea a anunțat că a achiziționat 30 dintre cele mai moderne coşuri de gunoi stradale din lume, acestea fiind dotate cu GPS şi având capacitatea de recunoaştere a vandalilor.

Pubelele stradale sunt alimentate cu energie solară, deţin un sistem inteligent care detectează nivelul de umplere şi compactează deşeurile.

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a explicat faptul că un astfel de sistem de colectare, în valoare de 5.000 de euro fără TVA, este dotat şi cu sistem GPS, antifurt şi antivandalism. Compactoarele au o capacitate de opt ori mai mare decât coşurile stradale obişnuite şi determină o scădere a colectării săptămânale cu 75%.

Sistemul de salubritate din Iaşi se alătură celui din marile oraşe ale lumii, precum Paris, Londra, New York, care folosesc deja aceste staţii inteligente cu succes. Am instalat în Iaşi 30 de astfel de compactoare de ultimă generaţie, pentru că au performanţe deosebite. Sunt alimentate 100% din energie solară, au sistem de recunoaştere a celor care le lovesc. Mai mult decât atât, pentru că au memorie şi voce, poţi purta un mic dialog, poţi transmite un mesaj sau poţi veni cu îndemnuri şi explicaţii pentru cei care le utilizează”, a menționat edilul.

Astfel de coşuri de gunoi inteligente vor fi amplasate în toate cartierele din oraş.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Mihai Chirica Facebook

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img