Iași este orașul celor șapte coline. Acestea sunt: Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu. Aceste coline privesc semețe în zare. Apusul și răsăritul soarelui este fascinant, din orice unghi, vale sau colină am privi. Iar energia este, de asemenea, debordantă.
Prima grădină botanică din România
Grădina Botanică din Iaşi este prima grădină botanică de acest fel din ţară, înfiinţată de naturalistul Anastasie Fătu. Ea este considerată a fi, chiar și azi, cea mai mare grădină botanică din România, dar şi una dintre cele mai mari şi frumoase din Europa.
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” se găsește pe una dintre coline, Dealul Copou și se întinde pe o suprafata de peste 100 de hectare.
Ca o particularitate, Grădina Botanică din Iași oferă inclusiv oportunitatea nevăzătorilor de a descoperi o varietate de specii de plante, în cadrul secției speciale unde pot fi atinse frunzele sau se poate citi cu ajutorul alfabetului braille descrierile plantelor și florilor ce se găsesc aici în spațiul special amenajat.
Prima universitate românească
Tot pe dealul Copou se află și Universitatea „Alexandru I. Cuza”, prima universitate românească. Inaugurată la 21 octombrie 1897, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, universitatea a fost înfiinţată la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a lui Mihail Kogâlceanu, fiind opera arhitectului Louis Blanc.
Pe lângă frumusețile naturale și monumente celebre,Iași a fost și rămane, în continuare, unul dintre cele mai bune centre universitare din țară.
Primul teatru naţional românesc
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” este primul teatru naţional românesc. Acest teatru înființat în 1840 este cel mai vechi teatrul național din România. În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea de pe Copou este distrusă. Demersurile pentru construirea noului edificiu au durat până în anul 1894 când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 și 1896. La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul de la acea vreme, Nicolae Gane.
Primul muzeu memorial literar
Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu memorial literar din România, fiind inaugurat în data de 15 aprilie 1918. Bojdeuca este o casă situată în cartierul ieșean Țicău. Ion Creangă a locuit aici în perioada 1872 – 1889.
Deși proaspăt renovată, bojdeuca păstrează atmosfera de sfârşit de secol al XIX-lea, cu toate obiectele de mobilier şi de decor specifice. În această căsuţă de numai două camere şi un antreu, din actualul cartier Ţicău, transformată în muzeu memorial în 1918, a fost şi Eminescu, locuind împreună o vreme.
Prima carte tipărită
Prima carte tipărită în provincia istorică Moldova a apărut în Iaşi în anul 1643.
…și primul spectacol muzical în limba română
La Iaşi s-a pus în scenă primul spectacol muzical în limba română: Cantata pastorală sau Serbarea păstorilor moldoveni, de Gheorghe Asachi.
Cine ajunge în orașul Iași o dată, cu siguranță va dori să revină și altă dată…
Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Primaria Municipiului Iași