29 ianuarie 2023
0.7 C
București

Herghelia Rădăuți, cea mai veche din România. FOTO

Cea mai veche herghelie din țară este cea de la Rădăuți, județul Suceava. Aflată la intrarea în oraș, în apropierea Mănăstirii Bogdana, herghelia este recunoscută la nivel mondial datorită rolului pe care l-a avut în istorie.

Reprezentanții Romsilva menționează faptul că importanța hergheliei Rădăuţi rezidă şi din faptul că, pe lângă stocul de armăsari, aceasta a fost principalul furnizor de cai pentru nevoile armatei şi pentru alte herghelii din Austria şi Ungaria.

În anul 1860 la herghelia Rădăuţi se creşteau următoarele rase şi linii de cai: Gidran, Furioso-Nortstar, Siglavy, Maestoso, Nonius, Samhan, Anaze, Messrour, Abugress, El Bedavi, Sachammar şi Turchmen.

Ca fondatori ai materialului cabalin sunt menţionaţi trei armăsari: Berberino (de la herghelia contelui Bethlen,) şi doi armăsari P.S.A.:Hussein şi Manachi (1802).

Cum a luat naștere herghelia de la Rădăuți

În 1792, statul austriac înființează herghelia Rădăuți sub numele de „Landesgestuetts — und remontierungs departament in der Bucowina zu Rădăuți”, cu scopul de a-și asigura un efectiv mai mare de călărie și de o calitate mai bună. Atunci avea 1400 capete cai moldovenești, rusești, polonezi, turcești etc.

Pentru acest scop, Ministerul Armatei Austriece a arendat o suprafață de 9.810 hectare, la care s-a adăugat, apoi, Muntele Lucina, cu aproximativ 4.800 de hectare, situat la peste 100 de kilometri de Rădăuți, domeniu folosit pentru creșterea și selecția calului Huțul și pentru menținerea în pășunatul alpin a iepelor fără mânz și a tineretului femel din toate rasele. Nu se introducea în matcă nicio femelă care nu avea doi ani de pășunat alpin

La începutul Primului Război Mondial, din cauza pericolului invaziei, materialul de prăsilă și personalul austriac au fost evacuate în Austria, pentru ca în 1915, revenind armata austriacă, să revină și personalul auxiliar, iar în iunie 1916 să părăsească din nou Bucovina.

După Primul Război Mondial a fost reînființată de către Statul Român, dar la data reînființării, creșterea și selecția nu se făceau dirijat în herghelie.

Din anul 1918, herghelia se organizează, creșterea semisălbatică încetează, montele făcându-se acum dirijat și din noiembrie 2002 herghelia se află în structura Romsilva.

Herghelia Radauti organizează cursuri de călărie pentru incepători si avansaţi, plimbări cu docarul si sania, precum si alte activităţi ecvestre. Anual, pe Hipodromul Hergheliei Rădăuţi se organizează concursuri hipice care cuprind curse de galop, probe de obstacole si tracţiune, concursuri de frumuseţe etc.

Romsilva, prin Direcția Cai de Rasă din subordine, administrează 12 herghelii și patru depozite de armasari unde sunt conservate și ameliorate genetic 13 rase de cai.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Romsilva

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei