4 iulie 2022
27.6 C
București

Guvernul s-a răzgândit în privința impozitării IMM-urilor. Nu mai este redus plafonul

De citit...

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că inițiativa care prevedere  că microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro vor fi impozitate cu 16% pe profit nu va primi girul Guvernului.

Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate de problema coborârii cu 1 ianuerie 2022 a plafonului privind încadrarea ca microîntreprindere, de la un milion de euro la 500.000 de euro, aș dori să clarific de pe acum acest lucru.Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictivil și prietenos pentru a-și dezvolta și consolida afacerile cinstite. Nu trebuie taxați suplimentar. Am discutat și analizat suoplimentar și vom respecta prevederile Codului Fiscal. Suntem preocupați de păstrarea echilibrului bugetar, fapt ce se va reflecta în performanțele fiscale și externe ale României”, a declarat, la începutul ședinței de guvern, șeful Executivului.

Reamintim că un proiect de Ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor stabilea că pragul veniturilor până la care o companie poate fi încadrată în categoria microîntreprindere se va reduce anul viitor la 500.000 de euro, de la un milion de euro în prezent.

Inițiatorii documentului au susținut că reducerea pragului este determinată de faptul că, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România şi-a asumat o reducere graduală a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România şi-a asumat o serie de reforme, cum este şi cazul reformei în domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevăzută şi măsura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal. Luând în considerare necesitatea îndeplinirii obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului.

Cotele de impozitare pentru microîntreprinderi sunt de 1% din valoarea veniturilor pentru firmele care au unul sau mai mulţi salariaţi şi de 3% pentru cele fără salariaţi

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img