27 septembrie 2022
16.2 C
București

Guvernul Orban îi dă dreptate Gabrielei Firea și se agită să pună la punct cabinetele de medicină școlară din țară

De citit...

Medicina școlară și utilitatea cabinetelor din incinta unităților de învățământ a fost adusă în atenția publică încă de acum patru ani de către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Mai mult, edilul din București a investit în aceste cabinete școlare, astfel încât Rețeaua de Medicină Școlară din Capitală numără, în prezent, 442 de cabinete de medicină generală, la care se adaugă 10 cabinete universitare de medicină generală. Toată această infrastructură, bine pusă la punct, poate asigura asistență medicală pentru aproximativ 250.000 elevi și 121.000 studenți. În prezent, posturile de medicină şcolară sunt acoperite aproape integral cu personalul necesar, față de doar circa 70% acoperire în urmă cu trei ani. Cabinetele de medicină generală dispun de 127  medici și 491 asistenți medicali.

Nu același lucru se întâmplă în provincie, acolo unde acest sector a fost ignorat. Așa s-a ajuns ca cele mai multe școli să nu dispună, în cadrul cabinetelor medicale, de personalul de specialitate necesar. Nu mai vorbim de dotările acestor cabinet medicale școlare, care sunt la limită sau inexistente.

Conștientizând faptul că suntem în situația în care nicio unitate de învățământ nu-și permite să funcționeze fără un cadru medical competent care să supravegheze sănătatea copiilor, Guvernul Orban a venit cu modificări și completări la Legea 5/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În baza acestui act normative, pe durata stării de alertă, se vor putea desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ.

Prezentul proiect de act normativ oferă posibilitatea organizării şi a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor nedidactice din învăţământul preuniversitar, precum şi pentru ocuparea funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură. Prin derogare de la dispoziţiile articolului 27 alineat (3) al Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata stării de alertă se vor putea desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

În condițiile în care mai avea foarte puțin până la începerea noului an școlar, întrebarea firească este de ce Guvernul Orban nu a dispus o astfel de măsură mai devreme? Cine se va face vinovat de faptul că părinții sunt obligați să-și trimită copiii în școli în care nu există o minimă supraveghere medical a acestora.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img