7 decembrie 2023
0.6 C
București

Guvernul de la Chișinău vrea prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile

Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Documentul urmează a fi prezentat spre adoptare Legislativului.

Necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată de riscurile persistente la adresa securității țării noastre, ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și pentru asigurarea continuă a serviciilor de infrastructură, energie și gaze.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au menționat că, înaintea sezonului sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din țara vecină, ceea ce a ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

Dependența de infrastructura energetică din sudul Ucrainei reprezintă o vulnerabilitate majoră cu impact asupra stabilității și echilibrului energetic din Republica Moldova, precum și cu potențial impact economic și social. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova.

De asemenea, au fost luate în considerare potențialele riscuri în domeniul securității cibernetice și informaționale, a infrastructurii de comunicații și de transport, care ar putea afecta negativ economia națională și mobilitatea populației.

Autor: Filip Denis
Foto: Guvernul de la Chișinău

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei