29 mai 2023
23.5 C
București

Guvernul a negociat „în deplasare” cu sindicaliștii din Educație. Greva generală din învățământ continuă

Guvernul nu a reușit să vină în fața sindicatelor din Educație cu o ofertă care să ducă la încheierea grevei generale din sistemul de învățământ. Greva generală va continua și în cursul zilei de joi.

După întâlnirea de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ cu reprezentanții Executivului, liderii profesorilor au anunțat că mesajele venite de la oameni sunt de respingere a ofertei Guvernului, dar că un răspuns oficial legat de ceea ce se va întâmpla în continuare urmează să fie oferit joi, după ora 12.00. Nu liderii hotărăsc dacă greva generală continuă sau nu, ci salariații din învățământ.

Deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare. Greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine (n.r. joi), până la orele 12:00 vom comunica Guvernului oficial care este poliţia noastră. Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestei oferte. Să fie foarte limpede. Vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultare”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a anunţat că oferta Guvernului va ajunge miercuri noaptea în fiecare unitate şcolară din România urmând ca în cursul zilei de joi să fie dat un răspuns foarte clar la această ofertă. El a subliniat, în context, că joi va fi grevă generală în învăţământ.

Să-i lăsăm pe colegii noştri să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului. Ea va ajunge în cursul acestei seri în fiecare unitate şcolară din România, peste tot unde colegii au fost în acţiuni de protest şi sunt în acţiuni de protest, şi până mâine vor da un răspuns foarte clar la această ofertă. Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizaţiilor sindicale care au membrii intraţi în grevă generală. Mâine va fi grevă generală şi mâine va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a precizat Marius Nistor.

Sindicalistul a menționat că negocierile au fost intense şi a remarcat că există intenţii bune din partea autorităţilor.

Au fost negocieri intense. Au trecut câteva ore. Există într-adevăr bune intenţii. Apreciem acest lucru. Aproape un sfert din Guvernul României s-a deplasat la această întâlnire cu liderii din partea celor trei federaţii, veniţi din întreaga ţară şi din Bucureşti şi aşteptăm în momentul de faţă să vedem lucruri clare care să fie mulţumitoare pentru colegii noştri. E doar un semnal. Atâta tot. Ei vor aprecia mai departe dacă acest semnal este suficient sau este nevoie de mai mult. Au transmis acest lucru. Fără majorare salarială. Colegii noştri vor decide în funcţie de declaraţiile făcute de reprezentanţii Guvern”, a subliniat liderul FSE Spiru Haret.

Totuși, liderii sindicali aşteaptă lucruri concrete din partea Executivului. La negocierile de miercuri reprezentanţii Guvernului au avansat termenul de 15 iulie pentru începerea negocierii pe viitorul proiect al legii unitare de salarizare.

Noi aşteptăm lucrurile concrete, pentru că au avansat un termen pentru începerea negocierii pe viitorul proiect al legii unitare de salarizare. Acel termen este 15 iulie, atunci când se centralizează toate grilele de salarizare din toate domeniile bugetare, astfel încât la 1 septembrie proiectul dezbătut să poată intra în dezbaterea Parlamentului României. Actualul Guvern şi-a propus să nu opereze nicio schimbare până nu se va rezolva conflictul din educaţie. Cred că acest conflict trebuie să fie principala prioritate pentru toţi politicienii noştri”, a punctat Marius Nistor.

Ce propuneri a avut Guvernul?

În cadrul discuțiilor purtate la sediul FSLI, reprezentanții Guvernului au venit cu oferta ca profesorii şi personalul auxiliar să primească un card pentru cariera profesională, sumele luate în calcul fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

Faţă de discuţiile anterioare (…) cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământ, oferta suplimentară a Guvernului (…) va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente foarte importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată (…) profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 lei pentru luna octombrie. S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie”, a arătat secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Oficialul guvernamental a atras atenția că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

Este foarte clar în momentul acesta că (…) nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt, în momentul ăsta, la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri şi s-a discutat foarte constructiv despre faptul că, în programul de guvernare, (…) prioritatea numărul 1 va fi educaţia. (…) Am convenit ca în cursul dimineţii de mâine să primim un răspuns în ce măsură oferta Guvernului a fost acceptată”, a mai spus Neacșu.

O parte dintre sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică, iar restul sumelor pot avea orice altă destinaţie.

În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…) În momentul acesta, o cotă forfetară de 30% poate fi acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinaţie”, a susținut Marian Neacșu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarant că instituția pe care o coordonează susţine cadrele didactice, însă şi nevoia de a asigura dreptul la educaţie.

Ministerul Educaţiei va fi întotdeauna alături de cadrele didactice. Preocuparea noastră este, pe de o parte, să susţinem cadrele didactice, pentru că ei au nevoie de o grilă de salarizare potrivită cu rolul lor în societate, dar în acelaşi timp să asigurăm dreptul la educaţie. Credem că toţi elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă. (…) Cred că salariile personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic trebuie să crească”, a spus Ligia Deca.

Negocierile purtate de reprezentanții Guvernului cu sindicaliștii din Educație au marcat o premieră, având loc la sediul unei organizații sindicale. Până acum, astfel de discuții se purtau la Palatul Victoria sau la sediile ministerelor implicate.La negocierile de miercuri, Executivul Ciucă și-a trimis patru dintre cei mai importanți ministry. Este vorba despre ministrul Educației, Ligia Deca; ministrul Muncii, Marius Budăi; ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Investițiilor și Programelor Europene, Marcel Boloș. Delegația a fost însoțită și de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Care sunt revendicările angajaților din Educație?  

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei