29 mai 2023
23.5 C
București

Greva generală din Educație continuă!

Profesorii au refuzat oferta pe care le-a făcut-o Guvernul, astfel că greva generală din sistemul de învățământ continuă. Mai mult, în cursul zilei de joi mii de cadre didactice au protestat în stradă în București și în alte orașe din țară.

Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a anunțat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, la mitingul dascălilor din Piața Victoriei. 

CITEȘTE ȘI:Guvernul a negociat „în deplasare” cu sindicaliștii din Educație. Greva generală din învățământ continuă

În cursul serii de miercuri, o delegație a Guvernului a mers la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ pentru a negocia cu sindicatele din învățământ. În cadrul acestor discuții, reprezentanții Executivului au propus ca ca profesorii şi personalul auxiliar să primească un card pentru cariera profesională, sumele luate în calcul fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

Angajații din Educație au refuzat oferta venită de la Guvern. „Nu poţi veni în faţa corpului profesoral şi să ne oferi aceste aşa-zise stimulente. Avem nevoie de salarizare decentă. Nu şi-au luat niciun angajament legat de salarizare. Acea lege unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. V-am spus şi repet acest lucru, guvernanţii n-au înţeles nimic. Oamenii care demonstrează în întreaga ţară, demonstrează pentru faptul că au fost jigniţi, au fost umiliţi. Este o acţiune de protest pentru demnitate”, a atras atenția Marius Nistor.

Sindicaliştii din Educaţie prezenţi la protest au precizat că Guvernul României este responsabil pentru tot ce se întâmplă în continuare în ceea ce priveşte examenele elevilor. „Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi părinţilor pentru ceea ce urmează. Ei ştiu care este situaţia, ei trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii noştri”, au punctat liderii de sindicat.

După protestul din Piaţa Victoriei, sindicaliştii din Educaţie au plecat în marş pe Calea Victoriei spre Palatul Parlamentului. Alături de profesori, în faţa sediului Guvernului au fost şi reprezentanţi ai elevilor. Între timp, Executivul a chemat liderii profesorilor la o nouă rundă de negocieri. Rănâne de văzut ce rezultate vor avea aceste discuții.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai.

Care sunt revendicările angajaților din Educație?  

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei