27 ianuarie 2022
-0.6 C
București

Gomoiu, spitalul construit de la zero de Primăria București. GALERIE FOTO

De citit...

Se poate ca și în sistemul medical din România să găsim unități sanitare care arată și sunt dotate chiar mai bine decât spitalele similare din Occident. Este cazul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, construit de la zero de Primăria București. Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a vizitat spitalul, dar și ambulatoriul.

Loc de joacă modern

Ambulatoriu integrat al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” (str. Prieteniei nr. 2, sector 3, București) dispune de un loc de joacă modern și atractiv, special amenajat pentru micuții pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale.

Acest spațiu a fost gândit pentru ca cei mici să uite de tratamentele și terapiile la care sunt supuși și să treacă mai ușor peste boală. Pacienții copii au nevoie de o mai mare atenție din partea noastră, a tuturor, și trebuie încurajați. Valoarea totală a investiției realizată de Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pentru locul de joacă se ridică la aproape 35.000 euro”, a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.

Locul de joacă este un mini-părculeț, un loc de relaxare pentru cei mici, prevăzut cu: foișor cu acoperiș, foișor fără acoperiș, trei tobogane, două de 2,5 metri lungime și unul de 1,5 metri lungime,  un carusel cu băncuțe și platformă, balansoar, figurină pe arc, leagăn cu două scaune și opt bănci.

Spațiul de joacă a fost gândit în așa fel încât și copiii cu nevoi speciale să fie în siguranță, având pavele de cauciuc. Mai mult, pentru pacienții cu nevoi speciale a fost amenajată o zonă de joacă dedicată în care se regăsesc: carusel pentru copii cu nevoi speciale, leagăn pentru copii cu nevoi speciale și ansamblu de joacă pentru copiii cu nevoi speciale.

Ambulatoriu Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” a fost reabilitat și modernizat, cu finanțare europeană, lucrările fiind finalizate în anul 2017. Valoarea finală a proiectului a fost de peste 1,6 milione euro, din care 1,5 milioane euro din fonduri nerambursabile și cofinanțare de la bugetul local de aproximativ 133.000 euro. Principalele rezultatele estimate ale proiectului de reabilitare a Ambulatoriului integrat vizează creșterea cu 50% a numărului pacienților tratați anual,  de la 19.580 la 29.370 pacienți.

Ambulatoriu Gomoiu are o rețea formată din 12 medici și 13 asistente. Unitatea, în suprafață de 1.180 mp, dispune de 11 specializări: Dermatologie, Pediatrie Generală, Kinetoterapie, ORL, Oftalmologie, Endocrinologie, Ginecologie pediatrică, Neuropsihiatrie, Neurologie, Ortopedie, Alergologie. În plus, în cadrul acestui spațiu, există și cabinele medicale din alte specializări, medici care activează în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” oferind consultații în aceste cabinete. Este vorba despre cabinete de Psihologie, Logopedie, Laborator Explorări Funcționale cu asistent și cabinet Computer Tomograf.

Investițiile fac parte din Strategia municipală în domeniul sănătății realizată în actualul mandat – pentru a crește calitatea actului medical, accesul populației la teste și terapii moderne și nivel de educație al acesteia în domeniu.

Primăria Capitalei continuă să realizeze, prin ASSMB, investiții în cele 19 spitale, în domeniul medicinei școlare, prin proiecte de sănătate dedicate bucureștenilor și prin campanii de informare/conștientizare.

Scurt istoric

Până în anul 2011 în clădirea Ambulatoriului funcționa Secția de Recuperare Neuropsihomotorie a Spitalului Clinic de Copii “Dr.Victor Gomoiu”. Clădirea realizată în 1965 era într-o stare avansată de degradare.

În anul 2011, Primăria Municipiului București a implementat un proiect cu fonduri din Programul Operațional Regional 2007-2013. Valoarea finală a proiectului a fost de peste 1,6 milione euro, din care 1,5 milione euro din fonduri nerambursabile și cofinanțare de la bugetul local de aproximativ 133.000 euro.

O parte dintre lucrările de reabilitare s-au desfășurat până la finalul anului 2015, fiind ulterior sistate întrucât proiectul tehnic avea lipsuri majore, care împiedicau funcționarea: nu conținea branșamentele pentru curent, precum și alte amenajări funcționale esențiale. Sistarea lucrărilor punea în pericol inclusiv finanțarea din fonduri europene.

Lucrările au fost reluate ca urmare a inițiativei Primarului General, Gabriela Firea, în septembrie 2016 și finalizate în martie 2017.

Spital de copii, construit de la zero

Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu este singurul spital de copii din București construit de la zero, un proiect pe care l-am găsit blocat, – un santier inchis -, și pentru care am identificat soluții de a fi reluata si finalizata constructia. În acești ani, am finalizat proiectul și am depășit procedurile greoaie de achiziții pentru dotarea cu echipamente moderne a bucătăriei și biberoneriei. Spitalul dispune și de un ambulatoriu modern, pe care l-am inaugurat în 2017, care are deja și un loc de joacă atractiv. Apreciez și contribuția celor 4 fundații care au făcut ca spitalul să fie unul mai primitor, mai potrivit pentru copii – fiind animat cu personaje de poveste și din desene”, a mai spus Gabriela Firea.

Autor: Sofia Filip
Foto: PMB

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Knauf Insulation preia fabrica Gecsat S.A din Târnăveni

Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță semnarea contractului de achiziție a fabricii...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img