29 martie 2024
18.7 C
București

Ghid de supraviețuire pentru omenire

Omenirea trebuie să acționeze responsabil pentru a supraviețui. În cazul în care nu se vor lua măsuri urgente, șansele speciei umane de a se salva se vor reduce drastic în următirul deceniu. Planeta are nevoie de un ghid de supraviețuire, iar un astfel de document a fost întocmit de GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei).

Organizația a prezentat o sinteză a acestui ghid, rezultat în urma unei analize ce se întinde pe nouă ani, Raportul publicat de GIEC este o reamintire brutală a necesităţii ca omenirea să acţioneze în sfârşit într-o manieră radicală pe parcursul acestui deceniu, un aspect considerat crucial pentru asigurarea unui „viitor în care se poate trăi”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a menționat că acest „ghid de supraviețuire pentru omenire” urmează să fie utilizat ca bază factuală pentru intensele negocieri politice şi economice din anii următori, începând cu summitul pentru climă organizat de ONU în decembrie la Dubai, COP28, unde va fi dezvăluit un prim bilanţ al eforturilor făcute de fiecare ţară în cadrul Acordului de la Paris şi unde viitorul energiilor fosile va fi negociat cu stricteţe.

Experții implicați în cercetare avertizează că încălzirea climei va atinge pragul de +1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială încă din perioada 2030-2035, în contextul în care media temperaturii globale de pe Terra a crescut deja cu 1,2 grade Celsius faţă de perioada menţionată. Aceeaşi proiecţie este valabilă în aproape toate scenariile pe termen scurt ce vizează emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activităţile umane.

Emisiile de CO2 care provin din infrastructura pe bază de energie fosilă existentă ar fi suficiente pentru a înclina temperatura medie globală spre o creştere de 1,5 grade Celsius, dacă această infrastructură nu va fi echipată cu mijloace de captare a gazelor cu efect de seră. Totuși, specialiștii din cadrul GIEC punctează faptul că „reduceri profunde, rapide şi prelungite ale emisiilor (…) ar duce la o încetinire vizibilă a încălzirii globale peste aproximativ două decenii”.

Preşedintele GIEC, Hoesung Lee, a declarat că ghidul este „un mesaj de speranță”, subliniind că „dispunem deja de savoir-faire-ul, tehnologia, instrumentele, resursele financiare şi tot ce avem nevoie pentru a surmonta problemele climatice”, însă „ceea ce ne lipseşte pentru moment este o voinţă politică puternică”.

Oamenii de știință atrag atenția că „pentru orice nivel viitor al încălzirii climei, numeroase riscuri asociate cu clima sunt mai mari decât cele care au fost estimate”. Își susțin opiniile făcând trimitere la înmulțirea evenimentelor meteorologice extreme.

Anii cei mai călduroşi pe care i-am trăit până în prezent vor fi printre cei mai reci peste o generaţie”, susține Friederike Otto, coautoare a sintezei.

Ultimii opt ani sunt consideraţi deja cei mai călduroşi înregistraţi vreodată în istoria măsurătorilor meteorologice. În viitor, astfel de ani se vor număra printre cei mai răcoroşi, indiferent de nivelurile emisiilor de gaze cu efect de seră. Această observaţie subliniază necesitatea de a combina eforturile de adaptare la schimbările climatice cu cele de reducere a emisiilor pentru a nu agrava situaţia.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Hidroelectrica vrea ca profitul net de 6,3 miliarde lei să ajungă la acţionari

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii societăţii.Propunerea vine în contextul...

Știrile zilei