25 septembrie 2022
18.8 C
București

Gabriela Firea propune testare PCR gratuită pentru profesorii și elevii din București

De citit...

Primăria Capitalei, prin Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), vine cu o serie nouă de programe menite să-i ajute pe oameni. De data acesta, sunt vizați profesorii și elevii din București, iar programele inițiate de Municipalitate au în vedere testarea tuturor cadrelor didactice şi a personalului auxiliar din unităţile de învăţământ din Capitală, precum şi a elevilor care prezintă simptome de infecţie respiratorie.

Cel mai amplu program de testare în mediul școlar

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a explicat că este este vorba despre cel mai amplu program de testare în mediul şcolar, unic până acum în ţară, care corespunde programelor similare din întreaga Europă. „Vom testa, la cerere, toți angajații unităților de învățământ din Capitală, cadre didactice sau personal auxiliar, indiferent dacă sunt școli de stat sau private! Am pregătit teste pentru 17.000 de persoane, reprezentând personalul din unităţile de învăţământ, inclusiv personal auxiliar. Avem o capacitate de testare de 5.000 de teste pe zi. Testam gratuit și elevii cu semne de infecție respiratorie acută și care au recomandări de testare din partea medicilor școlari, de familie sau pediatri. Astfel, dacă elevul nu are o stare foarte bună de sănătate, dacă tușește sau are febră, cadrul medical de la cabinetul de medicină școlară îl va trimite, însoțit de părinte, să fie testat RT-PCR, prin programul pe care îl demarăm zilele acestea”, a subliniat Gabriela Firea.

Se evită internarea inutilă a copiilor

Primarul general a spus că nu susține cu formula anunțată public de Direcția de Sănătate Publică și anume dacă, la triajul epidemiologic, un elev tușește sau are febră, acesta să fie izolat, dus într-un spital unde așteaptă chiar și două, trei zile rezultatul testului.

Voi propune aceste proiecte în ședinta de consiliu din data de 7 septembrie, astfel încât să fim pregătiți cu toate cele necesare atunci când va începe școala. Îi asigur pe toți profesorii și elevii din București că Primăria Capitalei va face toate eforturile astfel încât elevii din toate unitățile de învățământ să fie în siguranță: am cumpărat materiale de protecție pentru personalul medical din cabinetele medicale școlare în valoare de un milion de euro și vom achiziționa, dacă ni se va solicita ajutorul, măști și materiale de dezinfecție pentru unitățile de învățământ care nu au fonduri să asigure toate aceste materiale!”, a subliniat Gabriela Firea.

Cabinetele de medicină școlară sunt pregătite

Turkes Ablachim, directorul medical al ASSMB, a explicat faptul că triajul epidemiologic va fi organizat în toate instituțiile de învățământ. „Toate cabinetele școlare au beneficiat de tot ce este necesar pentru începerea anului: măști si dezinfectanți în valoare de 400.000 de euro și aparate dezinfecție și lămpi de sterilizare pentru toate cabinetele stomatologice – în valoare de 350.000 de euro. În ceea ce privește testarea elevilor și profesorilor avem experiența de la celelalte programe de testare pe care le derulăm, și astfel nu ne vom aglomera, programările urmând a fi făcute ținându-se cont de priorități. Reamintesc faptul că, în prezent, ASSMB are în administrare 451 de cabinete medicale și 157 de cabinete stomatologice. Am preluat, în 2017, această rețea de cabinete de medicină școlară cu deficit de 30%, iar între timp am mărit numărul de posturi din cabinete, am organizat concursuri, iar acum suntem în curs de angajare a 21 de medici și 55 asistente medicale, astfel încât să fie acoperite toate posturile vacante din cabinetele de medicina școlara”, a detaliat Turkes Ablachim.

La rândul său, directorul general al ASSMB, Vasile Apostol, a precizat că, din 15 martie până în prezent, Primăria Capitalei a cheltuit peste 50 de milioane de lei în vederea combaterii epidemiei. El a arătat că în vederea testării copiilor din Capitală ar urma să fie puse la dispoziţie peste 10 milioane de euro.

Voi face o radiografie din punctul de vedere al efortului bugetar pe care Primăria Capitalei îl face raportat la această lună. Asigurarea echipamentelor de protecţie pentru cabinetele medicale din Bucureşti – peste un milion de euro. Materiale sanitare, combinezoane, măşti, mănuşi. Achiziţia de dezinfectanţi – peste 400.000 de euro. Achiziţia de aparate de dezinfecţie – peste 350.000 de euro. Efortul bugetar pentru proiectul privind testarea angajaţilor din unităţile de învăţământ publice şi private din Bucureşti va fi de 900.000 de euro. Efortul bugetar pentru proiectul privind testarea copiilor din unităţile de învăţământ din Bucureşti – 10,1 milioane euro”, a spus Apostol.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Gabriela Firea Facebook/ Arhiva Ordinea Zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img