În timpul unei intervenții în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, europarlamentarul Gabriela Firea a cerut acțiune din partea instituțiilor europene într-o problemă importantă pentru țara noastră: consolidarea seismică a clădirilor.
„Cutremurele politice nu-i salvează pe cetățeni de adevăratul seism! În curând, vine 4 martie și cu toții îi vom comemora pe românii care au pierit în 1977. Vom vedea, din nou, statisticile sumbre și reportaje din blocuri pericol public, uitate de autoritățile bucureștene. Am cerut, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, acțiune din partea instituțiilor europene! Avem nevoie de resurse suplimentare, dar și de oameni capabili să le pună în practică. Știm ce nu s-a făcut în ultimii 4-5 ani, dar și ce trebuia continuat și nu distrus. Bucureștiul încă nu e trainic, dar poate fi!”, a declarat politicianul român.
În fața parlamentarilor europeni, Gabriela Firea a subliniat faptul că șapte din zece trăiesc în zona cu pericol seismic. „Sunt copii care învață în școli nesigure, familii care dorm în blocuri fragile, pacienți care merg să se trateze în spitale pericol public. Și, totuși, în ultimii cinci ani, în România și în București, unul dintre cele mai expuse orașe, aproape nimic nu s-a consolidat. În martie, se împlinesc 48 de ani de la ultimul mare cutremur. Da, există un miliard de euro alocat, dar acești bani acoperă doar 55 de clădiri, adică doar 5% din necesar. Birocrația sufocă măsuri vitale. Fondurile europene sunt insuficient folosite și să nu uităm cel mai important lucru: acești bani nu sunt pentru beton și pentru pereți, sunt pentru a proteja oamenii, sunt pentru viață. De aceea, fac un apel clar: Europa, care și-a asumat protecția cetățenilor săi, trebuie să acționeze acum. Fonduri suplimentare, mecanismele simple, prevenție reală, iar autoritățile locale să folosească la maximum resursele financiare ale Uniunii Europene.”, a transmis europarlamentarul.