30 septembrie 2022
19.2 C
București

Fumatul și diabetul cresc riscul de infarct miocardic la femei

De citit...

Femeile care fumează, suferă de diabet sau au hipertensiune prezintă un risc mai mare de infarct miocardic în comparaţie cu bărbaţii aflaţi în situaţii similare. Este concluzia unui studiu derulat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford.

Specialiștii au descoperit  că femeile care fumează mult au un risc de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii de a suferi un atac de cord.

Totodată, femeile hipertensive au un risc de aproape două ori mai mare de a suferi un infarct în comparaţie cu bărbaţii diagnosticaţi cu aceeaşi problemă de sănătate.

În ceea ce priveşte femeile cu diabet de tip 2, acestea prezintă un risc mai mare de atac de cord în comparaţie cu bărbaţii cu aceeaşi afecţiune.

În general, bărbaţii sunt mai expuşi riscului de a suferi un infarct miocardic în comparaţie cu femeile, în timp ce vârsta medie la care poate surveni un astfel de eveniment este mai mică la bărbaţi. Însă, descoperirea sugerează că diferenţa începe să se estompeze în cazul femeilor cu un stil de viaţă nesănătos.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că bolile de inimă sunt încă ”neobservate” de majoritatea femeilor şi au lansat totodată un apel la egalitate în ceea ce priveşte accesul la tratament.

Deşi riscul de (atac de cord) este, în medie, de circa trei ori mai mare la bărbaţi decât la femei, acestea din urmă tind să ‘îi prindă din urmă’ într-o oarecare măsură dacă prezintă anumiţi factori de risc cardiovascular. Concluziile noastre sugerează că medicii ar trebui să fie vigilenţi când pacientele lor sunt vârstnice, fumează, au diabet sau au hipertensiune. Totodată, aceste concluzii subliniază importanţa accesului egal al bărbaţilor şi femeilor cu vârstă medie şi înaintată la tratamente (oferite) pe baza liniilor directoare pentru diabet şi hipertensiune, precum şi la programe pentru pierderea din greutate şi stoparea fumatului”, subliniază studiul publicat în British Medical Journal.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img