26 octombrie 2021
2.5 C
București

Fumătorii sunt mai predispuși către depresie și schizofrenie

De citit...

Fumătorii sunt mai predispuși către depresie și schizofrenie. Mulți dintre cei care consumă tutun susțin că doar cu ajutorul acestuia pot trece peste anumite episoade stresante. Studiile arată însă că, în realitate, consumul de tutun poate creşte riscul de dezvoltare a depresiei şi schizofreniei.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a dezvoltat un studiu care a avut la bază date prelevate de la 462.690 de persoane cu descendenţă europeană.

În urma analizelor, oamenii de știință au obținut dovezi conform cărora consumul de tutun a crescut riscul de depresie şi schizofrenie. În plus, cercetarea a dovedit că persoanele care suferă de astfel de afecţiuni au o predispoziţie mai mare pentru fumat.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Psychological Medicine.

Și un raport al organizaţiei Action on Smoking and Health (ASH) vine să întărească ideea că se impugn măsuri menite să-I ajute pe fumătorii care suferă de afecţiuni psihice să renunţe la consumul de tutun.

Specialiștii ASH avertizează că, doar într-un singur an, 78.000 de persoane din Anglia au decedat ca urmare a fumatului, principala cauză a reducerii cu 10-20 de ani a speranţei de viaţă în cazul persoanelor cu afecţiuni psihice.

Despre legătura dintre consumul de tutun și dezvoltarea unor boli psihice se vorbește de mai mult timp. De exemplu,  a fost publicat în British Journal of Psychiatry un studiu care prezintă dovezi conform cărora consumul de tutun creşte riscul de tulburare bipolară.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

CMS România a recrutat-o pe Laura Grigore în poziția de Senior Counsel

Firma internațională de avocatură CMS anunță cooptarea Laurei Grigore în cadrul practicii de tehnologie, media și telecomunicații a biroului din București, începând cu data...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img