Cultivatorii de struguri și de cartofi vor avea la dispoziție fonduri guvernamentale pentru dezvoltare și pentru susținerea producției. Cererile se pot depune până pe 15 iulie.
„Am adoptat două Hotărâri de Guvern extrem de importante. Una dintre ele vizează sprijinul pe care îl acordăm cultivatorilor de struguri de masă. Este un program de în valoare de 15 milioane de lei. Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 15 iulie, iar dovada comercializării strugurilor şi producţiei obţinute poate fi făcută până la data de 29 noiembrie. Încercăm în acest fel să susţinem cât de mult posibil cultivatorii. Este extrem de important să avem struguri româneşti o perioadă cât mai lungă de timp şi să ne asigurăm necesarul din producţia internă. De asemenea, o altă Hotărâre de Guvern extrem de importantă a fost cea care vizează sprijinul cultivatorilor de cartofi. De asemenea, aici pot fi depuse cererile de finanţare până în data de 15 iulie. Comercializarea se va face până la data de 29 noiembrie inclusiv şi, evident, ne rămâne luna decembrie pentru a efectua toate plăţile în urma verificărilor efectuate. Aici putem vorbi despre un program care va avea continuitate şi din anul 2023, pentru că am prins în Planul Naţional Strategic o măsură dedicată cultivatorilor de cartofi, cu o alocare de 50 de milioane de euro, astfel încât să se poată construi depozite pentru producţia obţinută în România şi în perioadele în care apare nevoia de cartof să putem să furnizăm din producţia internă”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.
În ceea ce priveşte subvenţia acordată pentru fiecare hectar cultivat de cartof, în valoare de maximum 200 de euro, aceasta sumă acoperă o parte din cheltuielile pe care le au fermierii.
Pentru a preîntâmpina creşteri ale preţului la cartofi, în perioada următoare, e important ca nivelul de producţie să rămână constant.
„Sunt absolut convins că vom creşte nivelul şi vom menţine nivelul de producţie constant, astfel încât să nu avem scăderi de producţie care să conducă la alte scumpiri. De partea cealaltă, scumpirea la aceste două componente (energie şi gaze naturale, n.r.) care produc cauze de scumpiri şi de creştere a costurilor de producţie pe care fermierii le înregistrează trebuie să fie uşor, uşor eliminate. De aceea am prevăzut în fondul de modernizare ca o parte din acea sumă alocată să meargă către fermierii români, astfel încât să facă investiţii în producerea de energie regenerabilă. Şi iată o parte din aceşti factori de cost să încercăm să eliminăm. Cartoful este în general depozitat, costurile de depozitare sunt destul de mari cu energia electrică, cu gazul natural şi atunci e nevoie de de această intervenţie. Sigur că acest program îşi va produce efectele şi în timp vom vedea că perioada în care noi practic importăm cartofi între ianuarie şi mai va fi mult diminuată cantitatea importată ca urmare a implementării măsurii de construire a depozitelor pentru cartofi”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartofi
- producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
- producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
- producători agricoli persoane juridice
Toți cei interesați trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:
a) să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
b) să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;
d) să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).
Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 3.000.000 euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.
Verificările în teren pentru identificarea culturii și evaluarea producției de cartofi se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și ai APIA.
Ajutor de minimis pentru producția strugurilor de masă
- producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător;
- producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
- producătorii agricoli persoane juridice
Pentru a accesa ajutorul de minimis, cei interesați trebuie să îndeplinească o serie de criterii cumulative de eligibilitate, astfel:
a) să dețină o suprafață cultivată cu struguri de masă de minimum 0,1 ha – maximum 10 ha inclusiv;
b) să obțină o producție de minim 6.000 kg/ha struguri de masă;
c) să fie înregistrati în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu strugurii de masă în anul 2022, la specificația vii nobile pe rod, pentru struguri de masă;
d) să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bon fiscal/factură/filă/file din carnetul de comercializare).
Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă 15.000.000 lei, reprezintă echivalentul a maximum 3.000.000 euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 1200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața deținută. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.
Verificările în teren pentru identificarea soiurilor de struguri de masă și evaluarea producției, cu încadrarea în lista de soiuri de masă, se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai DAJ și ai APIA.