7 decembrie 2021
3 C
București

Fonduri europene pentru infrastructura Portului Constanţa

De citit...

Infrastructura de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa va fi modernizată printr-un contract de finanţare în valoare de peste 113 milioane de lei, cu fonduri europene.

Conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) a anunțat că obiectivele proiectului sunt înlocuirea a 75% din toată reţeaua electrică, construirea unei noi staţii de transformare, instalarea unui nou sistem SCADA de gestionare a alimentării cu electricitate, conectat la Portul de Nord, Portul Fluvial şi Portul de Sud, posturi noi de transformare.

A fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul ‘Modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa’, proiect cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare. Valoarea contractului de finanţare este de 113.390.408,47 lei (inclusiv TVA). Din aceasta, total eligibil 75.084.487,39 lei (Uniunea Europeană 63.821.814,28 lei şi bugetul de stat 11.262.673,11 lei) şi total neeligibil 35.305.921,08 lei (TVA, cofinanţare şi tarif de racordare la E-Distribuţie)”, menționează compania.

Pentru operativitate, în paralel s-au derulat procedurile de achiziţie a contractului de proiectare şi execuţie, cât şi cel de supervizare a lucrărilor, contracte prevăzute cu clauză suspensivă.

Astfel, după semnarea contractului de finanţare, au fost semnate astăzi: – Contract de proiectare şi de execuţie a lucrărilor, cu o valoare de 46.863.300 lei ( fără TVA), cu Asocierea Electromontaj SA- Siemens SRL- Enevo Group SRL. Durata contractului – 32 luni, din care 4 luni pentru proiectare şi 28 luni pentru execuţie; – Contract de supervizare, cu o valoare de 1.086.000 lei ( fără TVA), cu Venturo Investment SRL. Durata contractului 94 luni”. Investiţia este în concordanţă cu strategiile Comisiei Europene pentru porturi verzi şi creşterea eficienţei tehnice şi economice a utilizării energiei electrice.”Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, în calitate de administrator al porturilor maritime româneşti, are ca obiectiv prioritar asigurarea condiţiilor optime pentru dezvoltarea Portului Constanţa, în sensul consolidării poziţiei acestuia ca port maritim eficient, durabil şi sigur, cu rol esenţial în dezvoltarea economică a ţării”, au explicat reprezentanții CNAPM Constanţa.

Autor: Mihai Colț
Foto: Constanța Port Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img