7 decembrie 2021
3 C
București

Firea îi atenționează pe guvernanți să nu-i mai sperie pe părinți prin informații alarmiste. Bucureștiul are spitale de copii

De citit...

Ultimele zile au stat sub semnul apariției în spațiul public a tot felul de informații alarmiste. Unele dintre ele au fost transmise chiar pe căi oficiale, provocând panică în rândul părinților care se pregătesc pentru începerea noului an școlar.

A veni şi a spune, ca Ministerul Sănătății, că în Bucureşti sunt doar 12 paturi pentru copii în caz de nevoie, e crimă. Îi speriem pe părinţi. Avem spitale de copii, Gomoiu, Marie Curie, Alexandrescu. Cum să fii atât de inconştient? Ca să nu mai trimită nimeni copilul la şcoală, să nu-l mai lase nici în faţa blocului. (…) Aşa cum am trecut, lin, prin această perioadă, aşa se va întâmpla şi de aici în colo. Pentru că am avut primii tratamente, materiale sanitare, primii din Bucureşti. Ei spun acum să nu facem testări pentru copii. Păi şi ce să facem? Îi punem să dea 400 de lei la privat?”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Dotări de ultimă generație în Spitalul Gomoiu

Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), are în subordine unul dintre cele mai dotate spitale de copii din țară. Este vorba despre Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Unitatea medicală, care poartă numele cunoscutului chirurg Victor Gomoiu, a renăscut în ultimii ani. Spitalul a fost construit de Primăria condusă de Gabriela Firea de la zero și a fost transformat total.

S-a luat decizia construirii de la zero a unui spital din cauza vechimii clădirii, vechime care nu mai permitea un act medical de calitate.

Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu este singurul spital de copii din București construit de la zero, un proiect pe care l-am găsit blocat, – un santier inchis -, și pentru care am identificat soluții de a fi reluata si finalizata constructia. În acești ani, am finalizat proiectul și am depășit procedurile greoaie de achiziții pentru dotarea cu echipamente moderne a bucătăriei și biberoneriei. Spitalul dispune și de un ambulatoriu modern, pe care l-am inaugurat în 2017, care are deja și un loc de joacă atractiv. Apreciez și contribuția celor 4 fundații care au făcut ca spitalul să fie unul mai primitor, mai potrivit pentru copii – fiind animat cu personaje de poveste și din desene”, a subliniat Gabriela Firea.

Spitalului clinic pentru copii „Dr. Victor Gomoiu” funcționează astăzi într-o clădire modernă, cu șase etaje. Investițiile totale în acest proiect s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Unitatea medicală include 220 de paturi și este structurată astfel: trei secții clinice de pediatrie, o secție clinică de chirurgie pediatrică, o secție de neurologie pediatrică, o secție de ortopedie pediatrică, o secție de ATI, un compartiment ORL un compartiment de dermatologie pediatrică și un compartiment de reabilitare medicală.

În luna aprilie, unitatea a fost dotată cu un RMN de înaltă performanţă şi un computer tomograf. Dotările au fost achiziționate de Primăria Capitalei, fiind alocate fonduri de câte un milion de euro pentru fiecare aparat.

Sunt puse în funcţiune recent şi pot fi folosite (…) două aparate performante, foarte importante, aşteptate de foarte mult timp, tocmai pentru ca părinţii care au nevoie să meargă la anumite analize cu copiii să nu aştepte multe zile sau pe liste de aşteptare, un RMN de înaltă performanţă şi un computer tomograf”, a anunțat Gabriela Firea.

Mai mult, s-au făcut demersurile necesare pentru achiziționarea unui aparat  Real-time multiplex PCR.

„ASSMB, ţinând cont de cele mai recente îndrumări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care recomandă ca testarea persoanelor pentru depistarea virusului SARS CoV-2 să se facă folosind metodologia de testare RT-PCR (Real Time Polymerase Chain Reaction), datorită acurateţei rezultatului, vine în sprijinul realizării acestui deziderat, motiv pentru care propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti achiziţionarea unui aparat Real-time multiplex PCR pentru Spitalul Clinic de Copii ‘Dr. Victor Gomoiu’, care va asigura testarea, atât a pacienţilor copii, cât şi a cadrelor medicale, care le oferă îngrijire”, se precizează în nota de fundamentare care stă la baza acestui proiect.

La ora actuală, aparatul Real-time multiplex PCR este funcțional. Aparatul achiziționat de ASSMB pentru acest spital este unul mult mai complex decât cele care fac doar teste COVID. Cu ajutorul lui se pot realiza  teste pentru toate tipurile de virusuri respiratorii.

Spitalului clinic pentru copii „Dr. Victor Gomoiu”, aflat în administrarea Primăriei Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), este unul dintre proiectele majore dezvoltate în acest oraș în ultimii ani.

Ambulatoriu Gomiu, reabilitat cu fonduri europene

Și Ambulatoriu Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” a fost reabilitat și modernizat, cu finanțare europeană, lucrările fiind finalizate în anul 2017. Valoarea finală a proiectului a fost de peste 1,6 milione euro, din care 1,5 milioane euro din fonduri nerambursabile și cofinanțare de la bugetul local de aproximativ 133.000 euro.

Ambulatoriu Gomoiu are o rețea formată din 12 medici și 13 asistente. Unitatea, în suprafață de 1.180 mp, dispune de 11 specializări: Dermatologie, Pediatrie Generală, Kinetoterapie, ORL, Oftalmologie, Endocrinologie, Ginecologie pediatrică, Neuropsihiatrie, Neurologie, Ortopedie, Alergologie. În plus, în cadrul acestui spațiu, există și cabinele medicale din alte specializări, medici care activează în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” oferind consultații în aceste cabinete. Este vorba despre cabinete de Psihologie, Logopedie, Laborator Explorări Funcționale cu asistent și cabinet Computer Tomograf.

Investițiile fac parte din Strategia municipală în domeniul sănătății realizată în actualul mandat – pentru a crește calitatea actului medical, accesul populației la teste și terapii moderne și nivel de educație al acesteia în domeniu.

Primăria Capitalei continuă să realizeze, prin ASSMB, investiții în cele 19 spitale, în domeniul medicinei școlare, prin proiecte de sănătate dedicate bucureștenilor și prin campanii de informare/conștientizare.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img