29 mai 2023
23.5 C
București

Finanțare de la stat pentru cultivatorii de usturoi

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a decis să finanțeze și anul acesta cultivatorii de usturoi. Un proiect postat pe site-ul instituției prevede că fermierii care aleg tipul acesta de cultură pot beneficia de un sprijin financiar de cel mult 3.000 euro/hectar prin schema de ajutor de minimis. Suma totală alocată pentru acest program este de 29,7 milioane de lei.

Schema ajutorului de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi s-a derulat şi în perioada 2019-2022. Astfel, continuarea acordării ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la asigurarea necesarului de usturoi de calitate pentru consum şi la realizarea unei producţii cantitative şi calitative de usturoi, având rolul de a eficientiza activitatea exploataţiilor prin capitalizarea acestora.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023 pentru susţinerea producţiei de usturoi. Impactul bugetar este de 29.700.000 lei, echivalentul a maxim 6.001.200 euro.

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice.

Pentru a obţine ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Depunerea cererilor se va realiza până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei