7 octombrie 2022
17.2 C
București

Festivalul Kürtőskalács-ului revine în această toamnă

De citit...

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, anul acesta ajunge la cea de-a IV-a ediție, se va organiza din nou, în perioada 9-11 septembrie 2022. Programul de anul acesta este conceput pe două coordonate, unul profesional și unul artistic. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kürtőskalács.

Una dintre cele mai importante comori ale tezaurului regiunii noastre este kürtőskalács-ul. Suntem mândri de faptul că în Ținutul Secuiesc preparăm acest deliciu, folosind diverse rețete tradiționale și moderne. Este o parte importantă a culturii noastre gastronomice, motiv pentru care, în ziua deschiderii festivalului din acest an, vom organiza o masă rotundă cu experți și profesioniști din județele Covasna, Harghita și Mureș pe tema proiectului „Cufărul de Zestre”. Vom identifica și valorifica moștenirea materială și imaterială din aria noastră geografică. Scopul principal al întâlnirii este de a cunoaște și coordona mișcările de zestre din cele trei județe ale Secuimii și de a face un schimb de experiență profesională„, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

Așadar, sâmbătă, 10 septembrie, concurenții va trebui să prepare kürtőskalács după o rețetă tradițională, iar duminică, 11 septembrie, vor avea ca temă să reinterpreteze rețeta tradițională, adică să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ.

Președintele juriului va fi Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe cu reputație de nivel internațional. Ceilalți membri ai juriului vor fi: Szőcs Ilona – administratoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – administratorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Jánossy Alíz – jurnalistă din Gheorgheni, specializată în gastronomie și Kabai János, director de producție la ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș.  Membru de onoare în juriu va fi Veres István din Târgu Secuiesc, chef cu stea Michelin.

Programul festivalului include și o serie de activități pentru copii, care se vor desfășura sub genericul „De la spic la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”, activitate în cadrul căreia copiii vor fi învățați cum se prepară cozonacul secuiesc. Pe parcursul unor activități interactive, cei mici vor afla totodată și povestea spicului de grâu, cu toate „episoadele” sale: cum se face făina din cereale, cum se frământă aluatul dospit și cum se coace cozonacul kürtős. În plus, va avea loc și un concurs de vânătoare de comori, organizat de Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe. Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc va amenaja în cadrul festivalului un spațiu cu animale domestice pe care copiii le vor putea atinge și admira. În Parcul Elisabeta, cu ajutorul Serviciului Public Județean Salvamont Covasna, se va monta o tiroliană pe care copiii aventuroși o vor putea folosi cu încredere.

Autor: Filip Denis
Foto: Consiliul Județean Covasna
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img