29 ianuarie 2023
0.7 C
București

Festivalul Enescu 2023 va include aproape o sută de concerte în Bucureşti

Cristian Măcelaru, Directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”,  a anunțat că ediţia 2023 va cuprinde între 90 şi 100 de concerte doar în Bucureşti. Celebrul dirijor a subliniat că, printre noutăţile festivalului, este revenirea pe scena Operei Naţionale din Capitală a unei montări Oedip.

Ediţia 2023, desfăşurată sub sloganul „Generozitate”, va reuni şi patru concerte speciale, noi, „care se axează pentru a da accesul unei generaţii foarte tinere la concerte”.

Avem un număr total de concerte între 90 şi 100 în Bucureşti, apoi vor fi în multe alte oraşe din ţară şi mai multe. (…) 29 de concerte care sunt în Sala Mare a Palatului, 27 de concerte la Ateneu, 13 concerte de la miezul nopţii, o serie de concerte care a fost foarte bine primită, opt concerte din seria concertelor ‘Enescu şi contemporanii’, 10 concerte în seria orchestrelor din România, de fapt în totalitate sunt 11 orchestre din România care vor fi prezentate în festival, inclusiv Opera”, a spus Cristian Măcelaru, la prezentarea oficială a programului.

Evenimentul va reuni peste 40 de orchestre din 16 ţări diferite şi peste 40 de dirijori. Printre marii artişti (peste 150 de solişti de renume) şi orchestrele care vor fi prezente în festival, Cristian Măcelaru i-a amintit pe soprana Aida Garifullina, pianistul Igor Levit, violonistul Augustin Hadelich, pianista Martha Argerich, violonistul Renaud Capuçon, soprana Valentina Naforniţă, dirijorii Zubin Mehta, Vladimir Jurowski, Sir Simon Rattle, Klaus Mäkelä, Kent Nagano, Cristian Mandeal, Cristian Badea, precum şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig, WDR din Koln, Orchestra simfonică Göteborg, Liszt Chamber Orchestra, The Manchester Camerata, dar şi Vienna Philharmonic, Concertgebouw Symphony, London Symphony, l’Orchestre National de France, Israel Philharmonic, oaspeţi tradiţionali ai festivalului.

Dintre operele care vor fi prezentate în concert la ediţia de anul viitor se numără „Oedip” de George Enescu, „Otello” de Verdi, „The Fairy-Queen” de Purcell, „Saint François d’Assise” de Messiaen, „Le Grand Macabre” de Ligeti, „Pelleas şi Melisande” de Debussy.

Patru concerte tematice făcute special în parteneriat cu Teatrul Odeon în care vom prezenta lucrări în fiecare săptămână a festivalului în care încurajăm copiii să îşi aducă părinţii la concert. Iar acest lucru va fi detaliat în program, veţi vedea”, a spus mai Crisitan Măcelaru.

Sunt programate concerte şi la Cluj Napoca, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Bacău, Botoşani.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei