29 mai 2023
23.5 C
București

Festivalul copiilor „Dor de primăvară, dor de Eminescu“, destinat comunității românești din Serbia

Asociația de interes obştesc Românii Independenți din Serbia (RIS), în colaborare cu Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia (CNMNRS), organizează evenimente marcante și tradiționale pentru românii din Serbia în luna aprilie, specifice și caracteristice anotimpului renașterii și reînvierii la viață a întregii naturi, adică primăverii.

  • Festivalul Copiilor/ Primăverii, „Dor de primăvară, dor de Eminescu”, ediția a II-a
  • Data evenimentului: duminică, 23 aprilie 2023, de la ora 14.30
  • Locația evenimentului: Teatrul Național „Sterija” din Vârșeț

În cadrul manifestărilor adiacente organizate de Asociația Românii Independenți din Serbia, cu ocazia Festivalului Primăverii „Dor de primăvară, dor de Eminescu” va fi vernisată expoziția de pictură a celor trei pictori români din localitatea Straja: Viorel Nicolaevici, Alen Bocșan și Emanuel Grivei.

Asociaţia femeilor din Mesici „La gură de ogășel” va expune obiecte tradiționale și decorative, port popular românesc.

De asemenea, va fi prezentată o gamă largă de aranjamente florale, obiecte decorative și bijuterii.

Festivalul Primăverii „Dor de primăvară, dor de Eminescu” este o amplă manifestare cultural – artistică  și educativă românească, ce reunește copiii la nivel de comunitate. Obiectivul principal al grandioasei manifestări cu caracter educativ – instructiv și competitiv îl constituie descoperirea și promovarea copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5–18 ani, dragostea pentru tradiții, obiceiuri, poezie, muzică, Eminescu și nu în ultimul rând crearea unor punți de prietenie și colaborare între școli, societăți culturale și mediu asociativ românesc de pe întreg teritoriul Serbiei.

Festivalul este o formă inedită de educație prin muzică, poezie, datini străbune, artă, folclor, teatru, respectiv stimularea, cunoașterea și aprofundarea valorilor românești autentice, specifice românilor din Serbia care ne definesc.

La această ediție a Festivalului sunt asteptați peste 350 de elevi/ tineri din majoritatea școlilor cu predare în limba română din Voivodina, ciclul primar, gimnazial și liceu, iar pentru prima dată în istoria modernă a românilor din Serbia la o grandioasă manifestare vor participa și copii (elevi din Timoc, care urmează cursurile de Limba Română cu elemente ale culturii naționale) din Kladova, cât și copii din România.

Spectacolul copiilor dedicat primăverii și poetului nepereche Mihai Eminescu este urmărit de un juriu internațional alcătuit din personalități consacrate din lumea muzicii, culturii și artei, care vor stabili câștigătorii celor patru secțiuni și trei categorii (Clasele I – IV, V – VIII si liceu).
• Cântece tradiționale, romanțe
• Obiceiuri / tradiții / dramatizări
• Coruri de copii / Grupuri vocale
• Poezie

Foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei