29 ianuarie 2023
0.7 C
București

Există riscul apariției unor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 mai periculoase

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, atrage atenția că relaxarea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 continuă să creeze condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potenţial mai mortale.

OMS estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării”, a punctat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Cu toate acestea, expertul avertizează asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că „încă nu am ajuns aici”, iar „lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă”.

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, declarată „variantă de îngrijorare” cu un an în urmă, s-a răspândit între timp în lumea întreagă, dovedindu-se a fi mai contagioasă decât predecesoarea sa, Delta, chiar dacă a provocat relativ mai puţine decese.

Datele OMS indică faptul că în prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase şi care prezintă mutaţii ce le permit să ocolească mai uşor barierele imunitare.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei