28 septembrie 2023
19.8 C
București

Evitați călătoriile în Canada! Stare de urgență în British Columbia

Canada trece printr-o  situație dificilă din cauza incendiilor care au afectat mai multe regiuni din această țară. Autoritățile Provinciale din British Columbia au fost obligate să emită ordine de restricție privind călătoriile ce nu sunt esențiale și care includ, în special, cazările la hoteluri, moteluri, locuri de campare etc., în special în orașele Kelowna / West Kelowna, Kamloops, Oliver, Osoyoos, Penticton și Vernon, aflate în zona Okanagan, situate la distanțe între 300 și 400 kilometri de orașul Vancouver.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Canada să evite regiunile respective. MAE menționează că, potrivit informațiilor transmise de autorități, restricțiile vor fi menținute cel puțin până la data de 4 septembrie 2023, dar, în funcție de situație, acestea pot fi extinse, fiind dispuse evacuări ale persoanelor aflate în zonele menționate. Informații suplimentare se pot obține prin accesarea paginii web: https://governmentofbc.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=950b4eec577a4dc5b298a61adab41c06, unde se pot identifica, în timp real, actualizările privind zonele afectate și, în același timp, eventuale situații speciale.

Autoritățile canadiene au instalat filtre de control în zonele afectate și nu se mai permite accesul sau tranzitul persoanelor care nu sunt domiciliate în zonele stabilite de către autorități ca fiind cu risc major de incendiu, inclusiv în Zona Metropolitană Vancouver.

Deplasarea fumului din zonele afectate de incendii afectează calitatea aerului și se recomandă ca, pe durata deplasărilor, să fie purtate măștile de protecție, aerul conținând deja particule fine, care pot afecta sănătatea. Se poate urmări situația calității aerului pentru fiecare provincie sau zonă din Canada prin accesarea paginii web: https://weather.gc.ca/airquality/pages/provincial_summary/bc_e.html.

Pentru persoanele aflate în tranzit sau care intenționează să călătorească în zonele menționate pot vizualiza în timp real situația drumurilor blocate sau restricționate prin accesarea link-ului: https://www.drivebc.ca/#listView&severity=Major&xtg=Major%20Events.

În același timp, autostrada 5 și autostrada 1, artera principală care leagă orașul Vancouver de Calgary, precum și celelalte elemente ale infrastructurii rutiere a țării rămân operaționale, cu restricții de viteză sau opriri temporare.

Transportul aerian pe rute interne sau internaționale nu este restricționat până la acest moment.

Este interzisă utilizarea focului deschis sau alte surse de căldură, nivelul de atenționare privind riscul de incendii fiind ridicat la nivelul maximum: 5 din 5.

Cetățenii români pot solicita informatii și asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Vancouver: +16046330786 și +16046330763, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de permanență al Consulatului General al României la Vancouver: +16045060215.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://vancouver.mae.ro, https://ottawa.mae.ro, http://montreal.mae.ro, http://toronto.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei