Moneda europeană a început săptămâna în forță, apreciindu-se față de dolar. Euro a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni.
Creșterea a fost determinată de informaţiile privind majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care contrastează cu estimările analiştilor privind o politică monetară mai puţin agresivă a Rezervei Federale a SUA (Fed).
Astfel, luni dimineață, euro se tranzacţiona la 1,0903 dolari, fiind în grafic pentru a depăşi nivelul de 1,0936 dolari din aprilie 2022.
Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat, într-un interviu acordat duminică postului de televiziune WNL din Ţările de Jos, că Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât şi în martie, şi că va continua procesul în următoarele luni.
„Ne aşteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie şi în martie, şi ne aşteptăm la mai multe majorări în mai şi în iunie”, a susținut Knot.
Într-o altă declarație pentru La Stampa, oficialul BCE a menționat că „la un anumit moment, desigur, riscurile privind perspectivele inflaţioniste vor deveni mai echilibrate. De asemenea, va exista o perioadă în care, de exemplu, am putea reduce dobânzile cu până la 50 puncte de bază, dar încă suntem departe de o asemenea evoluţie”.
Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 250 de puncte de bază la ultimele sale patru reuniuni de politică monetară, o scumpire fără precedent a costului creditului într-o perioadă atât de scurtă, şi intenţionează să menţină aceeaşi direcţie în lunile următoare pentru a provoca o scădere durabilă a inflaţiei.
Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în decembrie până la 9,2%, graţie în mare parte unor costuri mai mici la energie. Cu toate acestea, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor la alimente şi energie, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut.