27 ianuarie 2022
-1 C
București

Este sau nu obligatorie testarea anti-COVID în școli

De citit...

S-a început distribuirea testelor de salivă în școli. În prima etapă vor ajunge 6,5 milioane de teste în unitățile din întreaga țară. Rămâne însă întrebarea cine va utiliza aceste teste și în ce condiții se vor aplica.

Până acum niciunul dintre oficiali nu a reușit să spună cu subiect și predicat cum anume se va proceda. Mai mult, ministrul Educației a ieșit public și a anunțat că ordinul semnat împreună cu Ministerul Sănătății „nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor”. De aici se înțelege că se testează doar cine vrea, cine poate, cine are chef.

Singura certitudine este că joi trebuiau distribuite în școli 6,5 milioane de teste de salivă.

Conform informării primite chiar azi de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, s-au semnat două ordine de distribuţie ale comandantului acţiunii, de distribuţie a testelor în teritoriu. În total, vor fi distribuite, astăzi, 6,5 milioane de teste în teritoriu, formate din 1,5 milioane, plus 5 milioane, conform fiecăruia dintre cele două ordine ale comandantului acţiunii, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate pentru primul lot. Termenele de livrare – 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie. Din motive obiective, termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi. Să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări”, a explicat ministrul.

Ce se va întâmpla cu aceste teste vom afla probabil zilele următoare.

De altfel, ministrul Educației a menţionat că ordinul comun de miniştri Educaţie – Sănătate prevede foarte clar că aceste teste se pot face în şcolile în care cadrele didactice au disponibilitatea de a le face iar infrastructura şcolii permite testarea.

Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, tutorelui legal sau a unui adult. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor. Nu sunt obligaţi. Cei care doresc şi pot să administreze aceste teste o vor face. Singura diferenţă este că testarea administrată de altcineva decât de părinţi necesită acordul părinţilor pentru testare”, a mai spus oficialul.

Cîmpeanu a afirmat că împreună cu Ministerul Sănătăţii va fi găsită foarte rapid, până când vor fi administrate primele teste, o cale de a promova simplitatea acestei administrări prin mesaje video, uşor de înţeles.

De asemenea, am primit oferte din partea colegilor de la universităţile de medicină şi farmacie de a sprijini un minim instructaj pentru administrarea acestor teste prin intermediul medicilor, rezidenţilor şi chiar studenţilor de la universităţile de medicină”, a precizat ministrul Educației.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Knauf Insulation preia fabrica Gecsat S.A din Târnăveni

Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță semnarea contractului de achiziție a fabricii...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img