27 septembrie 2022
16.2 C
București

Epidemie de obezitate în Europa!

De citit...

Oamenii continuă să aibă obiceiuri alimentare greșite, care le pun în pericol sănătatea. Europa trece în acest moment printr-o epidemie de obezitate, provocată mai ales de creșterea consumului de alimente ultraprocesate. Pe modelul americanilor care socializează cu porții uriașe de mâncare în față, și europenii au găsit un refugiu în a se hrăni mult, dar prost.

Mâncarea s-a transformat pentru mulți oameni într-o umbrelă care le dă impresia că îi protejează de problemele cu care se confruntă zi de zi. Consumul exagerat de alimente trădează de fapt o serie de lipsuri emoționale pe care multe persoane încearcă să le acopere cu ajutorul alimentelor. Și astfel, stresul, lipsa sportului nu fac altceva decât să crească incidența persoanelor cu o greutate cu mult peste limita sănătoasă.

Obezitatea face tot mai multe victime

Un raport publicat de United European Gastroenterology (UEG) relevă faptul că mai mult de jumătate din populaţia adultă din Uniunea Europeană este supraponderală sau suferă de obezitate, în timp ce un copil din trei se confruntă cu probleme similare.

Markus Peck, responsabil pe probleme medicale al UEG, avertizează că statisticile incluse în raport nu fac altceva decât să evidențieze faptul că obezitatea se va transforma în una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea publică.

Există o multitudine de studii care demonstrează că obezitatea poate spori cu 50 % riscul de a suferi de cancer colorectal, mai ales în rândul bărbaţilor. De asemenea, aproape trei sferturi dintre obezi suferă de grăsime la ficat, ceea ce poate degenera în steatohepatită non-alcoolică (NASH) şi provoca probleme mult mai grave.

Copii supraponderali

Dramatic este că obezitatea apare la vârste din ce în ce mai fragede. Astfel, raportul indicat relevă că incidenţa obezităţii infantile este mai mare în ţările din sudul Europei, unde dieta mediteraneeană, bogată în vegetale şi un consum limitate de carne roşie, a fost înlocuită de produsele procesate.

Malta, Croaţia, Italia, Spania, Cipru, Grecia şi Portugalia se clasează în fruntea membrilor comunitari cu cel mai mare procent de copii supraponderali.

Obezitatea, o boală a sărăciei

Astăzi, omul cu o greutate cu mult peste medie este de fapt exponentul păturilor sărace din societate. Deși unora le poate părea de neacceptat o astfel de ipoteză, este evident că între obezitate şi sărăcie există o legătură directă.

La ora actuală, sunt multe studii care corelează veniturile mici de obezitate, fapt care poate avea repercusiuni asupra sănătăţii mintale a copiilor, provocând anxietate şi depresie şi un randament scăzut la şcoală. Experții UEG subliniază şi importanţa pentru viitorul copilului pe care o are alimentaţia în primii ani de viaţă.

Pierderi financiare uriașe

Obezitatea nu ține doar de încălcarea așa ziselor standarde de frumusețe, ci are efecte mult mai adânci în societatea în care trăim.

Experții UEG atrag atenția că obezitatea presupune şi o povară pentru societate, nu doar în ce priveşte costul tratamentelor medicale pe care le implică, ci şi a pierderilor economice derivate din scăderea productivităţii şi pierderea calităţii vieţii. Un cost pe care studiul îl cifrează la 81 de miliarde de euro pe an în Uniunea Europeană.

Trebuie luate măsuri urgente

Vina pentru epidemia de obezitate din Europa aparține în mare parte consumului de alimente ultraprocesate, produse precongelate, cărnuri procesate şi chipsuri ambalate.

Specialiștii subliniază faptul că toate aceste alimente produse de mari companii sunt destinate consumului pe o durată mai lungă de timp, comparativ cu alimentele sănătoase dar perisabile.

Experții cer, printre alte măsuri, să se limiteze publicitatea şi disponibilitatea aşa-numitelor alimente „junk food” mai ales în rândul copiilor, să se impună taxe fiscale asupra băuturilor carbogazoase şi o etichetare mai clară privind valoarea calorică şi cea nutriţională.

Raportul corelează şi consumul acestor produse, care au un conţinut mare de sare, zahăr şi grăsimi saturate, de o creştere a riscului de cancer. Produsele ultraprocesate asigură între 25% şi 50 % din totalul consumului energetic zilnic. De aceea, restricţiile la accesul acestor produse se numără printre măsurile reclamate atât de UE cât şi de ţările membre pentru a reduce riscul, costul şi impactul social al bolilor digestive.

Recomandări importante

În plus, Markus Peck recomandă dublarea consumului de fructe, legume, nuci şi verdeţuri şi reducerea la jumătate a cărnurilor roşii şi a zahărului în următorii 30 de ani.

Zahărul ar trebui să reprezinte, de asemenea, mai puţin de 10% din consumul total de energie zilnică, iar grăsimile suprasaturate sub 10%.

Mai mult, experții UEG militează pentru limitarea pe cât posibil, sau chiar interzicerea, consumului aşa-numitelor grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol LDL (colesterol rău) şi scad în acelaşi timp nivelul de colesterol HDL (colesterol bun) – această combinaţie nefericită fiind un factor important în producerea unor afecţiuni cardiace şi altor boli.

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Obezității

Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este ziua dedicată conștientizării problemelor cauzate și asociate cu obezitatea, și a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci campaniile de informare a populației se desfășoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai.

Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este o platformă de campanie a Asociației Europene pentru Studiul Obezității, cea mai importantă organizație europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezității. Cu ocazia ZEIO, comunitățile din sănătate, cele ale pacienților și cele politice își adună forțele pentru a crește gradul de informare și conștientizare în ceea ce privește obezitatea și multe alte afecțiuni asupra cărora aceasta are impact.

În ultimele decenii, obezitatea reprezintă o provocare din ce în ce mai mare, estimările recente arată că excesul de greutate și obezitatea cauzează peste 1,2 milioane de decese (sau 13%), în Regiunea Europeană în fiecare an, devenind a patra cauză de deces după hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă și consumul de tutun.

Raportul precizează că bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate, inclusiv obezitate, prevalența în rândul bărbaților constituie 63%, iar în rândul femeilor 54%.

Scopul campaniei este creșterea numărului de persoane informate în privința nutriției echilibrate și a riscurilor pentru sănătate generate de obezitate, precum și a gradului de informare a profesioniștilor din sănătate asupra problematicii obezității și metodelor de management al pacienților cu obezitate.

Obezitatea este o boală cronică, având o prevalență foarte mare, care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele, fiind  una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Prevalența s-a triplat în multe țări din regiunea europeană a OMS, din anii 1980 până în prezent, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant.

Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea după cum urmează:

  •     supraponderalitatea este un IMC mai mare sau egal cu 25;
  •     obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.

IMC (Indicele Masei Corporale) oferă măsura cea mai utilă la nivel de populație a excesului de greutate și a obezității, deoarece este același pentru ambele sexe și pentru toate vârstele de adulți. Cu toate acestea, el poate să nu corespundă aceluiași procent de grăsime la diferite persoane. Pentru copii, vârsta trebuie să fie luată în considerare atunci când se definește excesul de greutate și obezitatea.

Sunt necesare intervenții pentru adoptarea comportamentelor alimentare sănătoase (consumul micului dejun, mese regulate, consumul de fructe și legume, consumul de apă în locul băuturilor îndulcite) și stimularea activității fizice în detrimentul comportamentelor sedentare.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com/ Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img