30 septembrie 2022
16.7 C
București

Elevii revin la școală în aceleași scenarii ca înainte de vacanţă

De citit...

Revenirea la școală a elevilor se va face în aceleași scenarii ca înainte de vacanță. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, care a subliniat că problema testărilor urmează să fie tranșată între ministerele Educației și Sănătății.

Există acele teste pe care le avem de la DSP-uri către Ministerul Educaţiei, sunt teste normale. Dintre ele s-au folosit foarte puţin, cam 2%. În acest moment, redeschidem (n.r. şcolile) în scenariile pe care le ştim. În ceea ce priveşte testele, Ministerul Sănătăţii cu Ministerul Educaţiei vor discuta şi vor ajunge la o soluţie. (…) Am încredere că vor găsi o soluţie şi vom vedea cum vor face până săptămâna viitoare, cum vor redeschide”, a explicat Florin Cîțu.

Șeful Executivului a menționat că elevii revin la şcoală în scenariile care existau înainte de vacanţa şcolară.

În acest moment, ce este clar pentru toată lumea – că se redeschid şcolile în scenariile pe care deja le avem. Şcolile nu au fost închise, au fost în vacanţă, elevii au fost în vacanţă, au fost cele două sărbători de Paşte şi a fost o vacanţă. Nu s-a schimbat nimic, nu au fost închise, elevii vin din vacanţă în scenariile pe care le aveam înainte de vacanţă”, a mai spus prim-ministrul.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că a solicitat în Comitetul interministerial şi Ministerului Sănătăţii aplicarea testării non-invazive în şcoli, menţionând că acest lucru trebuie rezolvat până la revenirea elevilor din vacanţă.

În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresa scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii, solicitare către MS şi sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia aceasta a testării non-invazive în şcoli. Ultimul exemplu este cel al Italiei, care s-a adăugat exemplului Germaniei, Austriei, Franţei în care aceste teste non-invazive sunt utilizate în şcoli. Ele sunt validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară în şcoli. Este vorba de testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învăţământ, precum şi a elevilor care au luat la cunoştinţă că sunt contacţi ai unor cazuri confirmate”, a subliniat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a arătat că testele acestea nu au fost validate de INSP, dar şi-a exprimat convingerea că instituţia va analiza această posibilitate.

INSP nu le-a avut validate în metodologie, însă sunt convins că va analiza această posibilitate. Elevii vor reveni la şcoală în data de 5 mai, este vorba de toţi elevii, cu excepţia celor din clasele terminale care vor reveni în data de 10 mai. Ideal ar fi ca această problemă să fie rezolvată până la revenirea la şcoală, după vacanţa de după Sărbătorile pascale”, a arătat oficialul.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img