Home Actualitate Mediu El Nino revine în forță!

El Nino revine în forță!

Temutul fenomen meteorologic El Nino s-a format din nou și revine în forță. Anunțul a fost făcut de biroul australian de meteorologie.

El Nino este asociat în general cu creşterea temperaturilor şi cu apariţia unor secete severe care ar putea duce la incendii de pădure devastatoare.

Meteorologul guvernamental, Karl Braganza, a explicat că un fenomen El Nino s-a instalat în Oceanul Pacific, coincizând cu valul neobişnuit de căldură de primăvară ce afectează în prezent estul Australiei. Expertul a subliniat că fenomenul acesta meteorologic va contribui la încălzirea oceanelor, care se confruntă cu temperaturi record începând din luna aprilie.

Această vară (australă) va fi mai caldă decât media şi cu siguranţă mai caldă decât în ultimii trei ani”, a punctat specialistul.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a estimat, în cursul lunii iulie, la 90% şansele ca El Nino să se formeze în a doua jumătate a anului 2023. Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a subliniat atunci că „sosirea lui El Nino va creşte semnificativ probabilitatea unor temperaturi record şi a unor călduri mai extreme în numeroase regiuni ale lumii şi în oceane”.

Efectele El Nino

El Nino apare, în medie, la intervale de 2-7 ani, iar episoadele sale durează în general 9-12 luni.

Este un fenomen climatic natural, asociat cu încălzirea temperaturilor la suprafaţa oceanului în centrul şi în estul Oceanului Pacific tropical.

Totuși, experții OMM au precizat că episodul actual are loc în contextul unui climat modificat de activităţile umane.

El Nino este în general asociat cu o creştere a precipitaţiilor în anumite regiuni din sudul Americii Latine, sudul Statelor Unite, Cornul Africii şi Asia Centrală. El poate provoca secetă severă în Australia, în Indonezia, şi în unele regiuni din Asia de Sud şi în America Centrală.

Pe de altă parte, apele sale calde pot alimenta uraganele din centrul şi estul Oceanului Pacific, în timp ce pot încetini formarea uraganelor în bazinul Atlanticului.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Exit mobile version