30 noiembrie 2023
0.2 C
București

Economia Germaniei nu va intra în recesiune anul acesta

Vești bune din Germania. Economia cea mai puternică din Europa nu va intra în recesiune anul acesta.

Cu o creştere ajustată în funcţie de preţuri de 0,2%, economia germană ar urma să evite recesiunea anul acesta. Informațiile sunt incluse într-un raport anual economic al Guvernului de la Berlin.

Dpcumentul mai arată că, în 2023, creşterea exporturilor Germaniei ar urma să încetinească la 2,2%, după un avans de 3,2% în 2022. Rata şomajului în Germania ar urma să urce uşor, la 5,4%, de la 5,3% în 2022.

Detaliile raportului anual vor fi prezentate de Robert Habeck Ministrul german al Economiei.

Situaţia la începutul anului este mai favorabilă decât am estimat în toamnă. Cu toate acestea, există încă incertitudini pentru economia germană”, se arată în raport.

Chiar dacă inflaţia ridicată a afectat cea mai mare economie europeană, măsurile de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor de preţurile ridicate ale energiei, vremea blândă din această iarnă şi disponibilitatea de a economisi energie au sprijinit evoluţia PIB-ului Germaniei.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) arată într-un alt raport că economia ţării se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se estima, deoarece presiunile asupra pieţei energiei se atenuează şi perturbările din lanţurile de aprovizionare se reduc.

În ultimul trimestru din 2022 probabil că PIB-ul a stagnat, depăşind previziunile anterioare. Datele publicate recent sunt mai bune decât previzionam în decembrie”, susţine Bundesbank, în raportul  lunar dedicat economiei.

Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunțat că economia germană a crescut cu 1,9% în 2022 comparativ cu 2021, în pofida faptului că s-a confruntat cu numeroase crize.

Conform unei estimări preliminare, cea mai mare economie a Europei a înregistrat anul trecut o performanţă peste aşteptări, având în vedere explozia preţurilor la energie, inflaţia record şi blocajele de pe lanţurile de aprovizionare.

Analiştii prognozau, în medie, o creştere anuală de 1,8% a Produsului Intern Brut al Germaniei în 2022. La rândul său, Guvernul de la Berlin miza în toamnă pe o creştere economică de 1,4% în 2022, cu un recul al PIB în trimestrul patru, faţă de trimestrul trei, după ce, pe ansamblul anului 2021, economia Germaniei a înregistrat o creştere de 2,6%.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei