27 septembrie 2022
18.1 C
București

După jumătatea lunii se stabilește dacă se reiau cursurile față în față

De citit...

Reînceperea cursurilor față în față reprezintă un subiect de interes atât pentru părinți și elevi, cât și pentru cadrele didactice. Oficialii Ministerului Educației menționează faptul că toată lumea își dorește derularea semestrului al II-lea în format clasic, însă o decizie responsabilă și fundamentată se va putea lua doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii.

În calitate de ministru al Educaţiei, îmi doresc redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor în format clasic. În urma discuţiilor cu majoritatea celor implicaţi în procesul de educaţie, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în campania de vaccinare, vă anunţ că această decizie se va lua pe baza unei analize responsabil fundamentate care să ia în considerare, în primul rând, evoluţia epidemiologică. Aşteptăm rezultatele cu privire la numărul de infectări în urma vacanţei de iarnă, mai exact vom avea aceste rezultate în jurul datei de 15 ianuarie”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

În aceste condiții Ministerul Educaţiei organizează în această săptămână consultări cu reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor şi cadrelor didactice pentru a analiza măsurile ce se impun atât în vederea redeschiderii şcolilor, cât şi în ceea ce priveşte compensarea pierderilor suferite de sistemul de educaţie pe parcursul crizei sanitare.

De asemenea, în cursul săptămânii viitoare sunt planificate consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătăţii.

Am planificat în această săptămână consultări cu reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor şi cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul măsurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii şcolilor, cât şi în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educaţie pe parcursul crizei sanitare. În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătăţii”, precizează Ministerul Educației.

Oficialii explică faptul că  va fi luat în considerare orice scenariu ce va rezulta în urma analizei. „Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, așa cum solicită Consiliul Național al Elevilor”, punctează Ministerul Educației.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a mai explicat că a solicitat inspectoratelor şcolare o raportare numerică pe fiecare unitate de învăţământ cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare anti-COVID.

Ne punem speranţe în bunul mers al campaniei de vaccinare. În acest sens am solicitat prin intermediul inspectoratelor şcolare o raportare numerică pe fiecare unitate de învăţământ cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare. Acelaşi lucru l-am solicitat tuturor universităţilor din România. Termenul de raportare este data de 15 ianuarie, ora 16,00. După ce vom avea aceste elemente, numărul de infectări în urma vacanţei de iarnă şi numărul de persoane din sistemul de învăţământ cu disponibilitate de vaccinare, vom face o analiză cu toţi cei indrituiţi să se pronunţe şi vom lua o decizie, cel mai probabil, în ultima decadă a lunii ianuarie”, a detaliat ministrul Educației.

Reprezentanții Ministerului Educației susțin că își doresc redeschiderea cât mai grabnică a școlilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obținute cu privire la:

  •  Evoluția epidemiologică – potrivit situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;
  • Raportările numerice solicitate inspectoratelor școlare pentru fiecare unitate de învățământ, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic ce are DISPONIBILITATE de vaccinare – situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16:00.

În același timp, se vor avea în vedere și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum și raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare -predare online (termenul de raportare pentru această situație este 11 ianuarie a.c.).

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img