Pentru prima dată după 20 de ani, Casa dei Vettii, cunoscută și sub numele de Capela Sixtină din orașul antic Pompeii, s-a redeschis publicului.
Casa, construită în secolul al II-lea î.Hr., a fost îngropată în lavă și cenușă în urma erupției vulcanului Vezuviu, din 79 d.Hr. Ulterior, în cadrul unei campanii arheologice din secolul al XIX-lea, a fost redescoperită în mare măsură conservată. Clădirea a fost supusă unui proces amplu de restaurare.
Denumirea imobilului provine de la numele ultimilor proprietari, frații Vettii, doi foști sclavi. După ce au fost eliberați, Aulus Vettius Conviva și Aulus Vettius Restitutus s-au îmbogățit vânzând, în special, vin. Banii câștigați astfel au fost investiți în acest imobil impresionat, în extinderea și în decorarea lui cu picturi mitologice.
Casa dei Vettii este una dintre cele mai frumoase din orașul Pompeii, fiind împodobită în fresce mitologice și sculpturi falice.
Săpăturile arheologice efectuate între 1894 și 1896 au arătat că vechea casă romană, construită deasupra ruinelor unei case anterioare, a supraviețuit erupției vulcanului Vezuviu.
„Stăpânii, liberi și foști sclavi, sunt expresia unei mobilități sociale care ar fi fost de neconceput cu două secole mai devreme”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompeii. Specialistul a adăugat că frații s-au îmbogățit din comerțul cu produse agricole. Totodată, în urma cercetărilor făcute, s-a ajuns la concluzia că în casa lor se practica prostituția.
Chiar la intrarea în casă, zeul grec al fertilităţii şi al abundenţei, Priapus, este înfăţişat într-o frescă cu falus uriaș.
În interiorul casei se află o friză de 15 cm înălțime care se întinde de-a lungul peretelui unei încăperi despre care se crede că a fost o sală de mese, care prezintă cupidoni angajați în activități precum fabricarea de parfumuri sau vânzarea vinului. De asemenea, înfățișează cupluri și zeităţi, inclusiv Poseidon, zeul grec al mării.
Se crede că o cameră mică din apropierea bucătăriei, care conține fresce erotice, a fost folosită drept casă de toleranță. Lângă Priapus, la intrare, se află o mică inscripție în latină ce se referă la o femeie cu nume grecesc, descrisă ca având „maniere drăguțe”, alături de o imagine a două monede romane. Se crede că inscripția se referă la micul bordel al casei.
Autor: Corina Gheorghe
Foto/ video: Pompeii – Parco Archeologico