18 aprilie 2024
8 C
București

Donează Plasmă, Salvează Viață!

Primăria Capitalei acordă sprijin financiar în valoare de 1.000 de euro bucureștenilor care donează plasmă pentru pacienții bolnavi de Covid.

Proiectul, inițiat de primarul Gabriela Firea, a fost votat de Consiliul General al Municipiului București, în ședința de joi.

Hotărărea „Donează Plasmă, Salvează Viață”, un program care se adresează pacienților infectați cu Covid-19, a fost aprobată cu 33 de voturi pentru (PSD-ALDE, PMP), 5 voturi împotrivă și 7 abțineri (USR și PNL).

Acesta nu este un simplu proiect de hotărâre, este un proiect care poata salva viețile a mii de bucureșteni. Este un proiect dedicat pacienților infectați cu Covid-19, care au nevoie urgentă de transfuzii cu plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi. În România există în acest moment peste 60 de mii de infectări și 30 de mii de persoane vindecate. Din păcate, doar puțin peste 400 dintre pacienții vindecați au donat plasmă sanguină, și acest lucru se întâmplă pentru că Guvernul nu are un plan național, iar Ministerul Sănătății nu s-a preocupat de implementarea unui program prin care oamenii să fie stimulați să doneze. România se confruntă, de ani buni, cu o criză permanentă de sânge și plasmă. Operații foarte grele erau amânate și înainte de pandemie din cauza lipsei sângelui și a plasmei necesare. În ultimii patru ani, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a realizat numeroase campanii de promovare a donării de sânge, în colaborare cu Asociații naționale de pacienți, dar rezultatele nu au fost cele așteptate. Din acest motiv, ca și alte state europene, am decis să acordăm un stimulent financiar în valoare de aproximativ 1.000 de euro, echivalent în lei, sub formă de tichete, prin care oamenii care donează își pot achiziționa mancare și vitamine pentru revigorarea organismului. Printr-un simplu vot, puteți salva mii de români! Lăsați campania, lăsați alegerile!”, a declarat Primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul ședinței.

500 de donatori

Programul se adresează unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viză de reședință în Municipiul București, obținută cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect.

  • Bugetul proiectului este de 2,4 milioane de lei.
  • Proiectul se va derula pe parcursul anului 2020 (cu posibilitate de prelungire), în baza unui regulament care va fi elaborat în termen de 10 zile de la aprobarea programului.

Programul inițiat de primarul Capitalei este primul de acest tip din România și este menit să salveze viețile bolnavilor de COVID-19, aflați într-o situație critică. „Am scris un proiect dedicat acestei nevoi stringente, împreună cu medicii de la Administraţia Spitalelor, pe care îl voi adăuga joi pe ordinea de zi a Consiliului General. În esenţă, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienţi trataţi să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuţii, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adăuga şi un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă şi/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului, dar şi alte produse necesare”, anunța, în urmă cu câteva zile, Gabriela Firea.

Primarul general a menționat faptul că, în mod normal, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, dar pandemia de COVID-19 reprezintă o situaţie de excepţie. 

Bolnavii cu forme grave de COVID-19 au nevoie urgentă de transfuzii cu plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi. Cei aproape 30.000 de pacienți trecuți prin infecția Sars-Cov2 ar putea să-i salveze pe cei care au forme mai dificile. Toate țările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieți. S-au creat, deja, programe naționale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu există un astfel de program concret. Doar lamentările Ministerului Sănătății că pacienții vindecați nu prea vor să doneze. Până acum au donat doar 400, din 30.000 vindecați”, a punctat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei este de părere că în perioada pe care o trăim este nevoie de o excepţie de la lege, pentru a salva cât mai multe vieţi! „Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecţiei COVID-19”, a susținut Firea.

Autor: Sofia Filip
Foto: Gabriela Firea Facebook/ Pixabay.com

 

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei