7 decembrie 2021
3 C
București

Doina Ionescu, fizicianul care conduce operațiunile din Europa, Orientul Mijlociu și Africa ale Merck

De citit...

Doina Ionescu este profesionistul căruia Merck, una dintre cele mai vechi companii din lume, i-a încredințat operațiunile de pe trei continente. Începând cu septembrie 2017, românca a fost numită Head of Commercial Operations pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) la acest mare grup farmaceutic.

Decizia a venit după ce, în noiembrie 2015, i s-a încredințat funcția de Manager Merck pentru Europa Centrală şi de Est. Ordinea Zilei vă prezintă povestea de succes a acestei doamne care, datorită muncii sale, s-a impus într-o industrie dinamică, în care schimbările intervin în mod alert.

Fizicianul manager

Încă din primii ani de școală a descoperit că este pasionată de științele exacte. O notă de 2 obținută în clasa a VI-a la matematică a făcut-o să-și dea seama că vrea mai mult, calificativul primit nereflectând nivelul său.

În acel moment am realizat că puteam mai mult. În liceu, însă, pasiunea pentru matematică s-a transformat în pasiune pentru fizică. Datorită profesorului pe care îl aveam atunci și, trebuie să recunosc, și datorită lui Einstein. Mi s-a părut fascinant să citesc despre teoria relativității! La facultate am devenit pasionată de fizica reactorilor nucleari. Însă, pentru că în perioada aceea a murit tatăl meu și, în sinea mea, am dat vina pe dezastrul de la Cernobîl, s-a născut în mine dorința enormă să lucrez într-o companie farmaceutică, unde să pot găsi tratamente împotriva cancerului. Se poate să fi fost doar un pretext, se poate ca pasiunea mea să fi fost acolo dintotdeauna. Nu știu. Cert este că mi-am dorit să lucrez în cercetare și mi-am dorit ca munca mea să conteze”, ne-a spus Doina Ionescu.

Și-a început cariera ca fizician la Institutul de Fizică Atomică din București. Acesta a fost primul ei job. Își amintește și acum cu drag de perioada aceea frumoasă. Slujba a obținut-o prin repartiție guvernamentală la terminarea facultății. Din primul salariu câștigat a avut bani să-și cumpere un kilogram de cafea.

De 19 ani lucrează în cadrul grupului Merck.”Mi-am dat doctoratul în fizica cristalelor lichide la Universitatea din Southampton (Marea Britanie) în anul 1997. Pentru că în acel moment Merck era singura companie din Europa care investea în cercetarea cristalelor lichide, în 1998 m-am angajat ca R&D Project Manager la Merck (Manager de proiect în departamentul Cercetare-Dezvoltare). Fiind o fire pragmatică și ambițioasă, mi-am dat seama la puțin timp după asta că îmi doream să-mi dezvolt și cunoștințele de management. Astfel, în 1999 am început un MBA în Administrarea Afacerilor și Management la Școala de Afaceri din Ashridge (Marea Britanie). Odată cu absolvirea acestui program de masterat și dezvoltarea calităților mele de manager, am început să ocup poziții de conducere în compania Merck.Iar în septembrie 2017, am fost numită Manager Merck pe regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). În această companie am ajuns natural, datorită interesului meu legat de cercetare. Însă cu ajutoul MBA-ului am intrat într-o altă sferă de dezvoltare personală și profesională, cea a business-ului, a afacerilor. Iar asta mi-a deschis noi oportunități, chiar în interiorul companiei”, ne-a mai povestit Doina Ionescu.

Munca de echipă

Munca de Head of Commercial Operations EMEA la Merck este o poveste complexă, în sensul că esența jobului stă în dezvoltarea oamenilor pe toată regiunea EMEA, dezvoltare care permite operațiunilor companiei să devină de succes.

Doina trebuie să mențină această legătură dintre operațiuni, procese, sisteme și caracteristicile și abilitățile oamenilor, care văd soluții. De asemenea, trebuie să identifice modalități de implementare ce se bazează pe pragmatism, dincolo de sisteme și procese.

Odată cu obținerea acestui rol, Doina Ionescu își propune să asigure menținerea unei poziții puternice a organizației în toate subsidiarele pe care le-a stabilit în regiune. “Eu cred cu tărie că eficiența operațiunilor companiei și succesul acesteia pe termen lung depind cel mai mult de echipa companiei. De aceea, interesul meu direct este să îi ajut pe colegii din echipa Merck să se dezvolte, astfel încât atunci când se impune identificarea soluțiilor potrivite pentru companie aceștia să poată lua deciziile potrivite”, spune liderul.

Tratamente revoluționare

Din noua poziție pe care o ocupă, Doina are planuri îndrăznețe. La finalul anului trecut a obținut aprobare pentru două tratamente revoluționare: Mavenclad și Avelumab. Primul dintre ele, aprobat de Comisia Europeană, este destinat pacienților care suferă de scleroză multiplă, cărora le asigură o independență de patru ani după numai două săptămâni de tratament.

Acești oameni vor avea posibilitatea să uite că sunt bolnavi. Și asta mi se pare extraordinar. Avelumab este singurul tratament din Europa ce utilizează imunooncologia în tratamentul țintit al cancerului de piele și a fost aprobat deja în Statele Unite și EMEA. Sper să reușim să le oferim pacienților aceste tratamente în următorii doi ani. Pe de o parte, ne concentrăm asupra menținerii unei prezențe puternice în toate subsidiarele pe care le-am stabilit în regiune, iar pe de alta avem în vedere creșterea organică pe care lansarea unor noi medicamente pe fiecare piață în parte o presupune, conform condițiilor de preț și rambursare”, declară managerul Merck.

Compania Merck a fost fondată în Darmstadt, Germania în 1668 de catre Friedrich Jacob Merck, fiind cea mai veche firmă de produse farmaceutice și chimice din lume! De-a lungul celor aproximativ 350 de ani, a devenit o companie globală având aproximativ 50.000 de angajați în 66 de țări. „În România, suntem prezenți prin două mari divizii ce îmbină știința cu tehnologia: Healthcare, care înseamnă partea de medicamente, și Lifescience cu produse pentru laboratoarele de cercetare, pentru producția farmaceutică și pentru controlul calității (fizico-chimic și microbiologic)”, precizează liderul Merck.

La nivel global există și o a treia divizie, Performace Materials, care se ocupă cu tehnologia componentelor cristalelor lichide, materiale pentru circuite integrate, pigmenţi şi materiale funcţionale.

Printre succesele Merck aș menționa, în primul rând, produsele pentru tratamentul diabetului de tip 2. Zilnic, aproximativ 55 de milioane de pacienți de pe întregul glob se trateaza pentru această afecțiune. De asemenea, aș menționa patologia tiroidei, oncologia unde suntem prezenți cu tratamente pentru cancerul colorectal metastatic, precum și pentru cancerul de cap și gât. Trebuie amintită și neurologia unde ajutăm la tratarea formelor recurente de scleroză multiplă, una dintre dintre cele mai răspândite afecțiuni neurologice în rândul adulților tineri. Nu în ultimul rând, ajutăm la tratarea infertilității. Cu ajutorul tratamentelor noastre s-au născut un număr de peste 2,5 milioane de copii la nivel global și numărul acestora este în continuă creștere!„, punctează Doina Ionescu.

O piață în continuă creștere

Despre piața farma din România, reprezentantul Merck spune că se află în continuă creștere de ceva timp încoace. „Există, încă, loc de mult mai bine. Și chiar cred că sunt în România oameni care ar putea susține dezvoltarea acestei piețe. Dar, atât timp cât noi compensăm medicamentele pentru alergii și îi ignorăm pe bolnavii de cancer, nu văd cum ar putea acești oameni să se descurce”, atrage atenția Doina Ionescu.

De altfel, expertul este de părere că pentru a încuraja investițiile în această industrie, statul român ar trebui să recurgă la măsuri extreme.

Tabula rasa. La nivel de top. Apoi, ar trebui aduși în pozițiile de decizie oameni care sunt capabili să își asume responsabilitatea și oameni care au un spirit analitic, astfel încât să înțeleagă complexitatea situațiilor și să acționeze în consecință. Să nu aibă în vedere prioritizarea agendelor personale, ci interesul și nevoile bolnavilor. Dacă mă întrebi pe mine,România are bani. Cât să-i ajungă. Dar are, în același timp, și manageri care lasă de dorit. În ceea ce privește sistemul de sănătate și piața medicamentelor, cred că sunt atât de multe medicamente ce ar putea să fie acreditate pentru bolile grave care afectează umanitatea, nu doar România, în acest moment! Și simplul fapt că acestea nu sunt decât foarte rar pe masa de discuții cred că este o crimă împotriva umanității!„,conchide profesionistul Merck.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Merck

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img