29 martie 2024
11.9 C
București

Din seria dăm cu o mână și luăm cu două! Părinții fără venituri sunt obligaţi de şcoli să depună declarații notariale pentru a beneficia de tichete educaţionale

Devine tot mai evident că România se transformă într-o țară în care cetățeanul este doar un instrument folosit de aparatul de stat în beneficiul propriu. Începerea noului an școlar aduce în atenția părinților cu posibilități materiale scăzute dorința de a accesa tichetele educaționale de 500 de lei, care sunt acordate „familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară”.

Părinții aflați în această situație ar trebui ca, în termen de cinci zile de la începerea anului școlar, să depună dosarele la unitatea de învățământ la care este înregistrat copilul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu) sau la primăria de domiciliu (în cazul preșcolarilor).

După cum se vede, termenul este extrem de strâns, așa că până pe 10 septembrie părinții trebuie să aducă toate actele cerute.

Birocrația înlocuită cu o taxă notarială

Dar de la dorință la posibilitatea concretă de a beneficia de acest sprijin al statului este cale lungă, iar birocrația „omoară” orice încercare făcută în acest sens.

Pentru a beneficia de tichetele educaționale, părintele trebuie să depună o serie de acte care să însoțească cererea. În această categorie intră:

  •   Adeverința cu salariul net pe luna iulie 2022, pentru părinte/tutore care este angajat -original sau copie
  •   Adeverința ajutor social, de la primărie, pentru părinte/tutore care are ajutor social -original sau copie
  •   Decizie indemnizație creștere copil și cupoane de indemnizație pentru părinte/tutore care primește indemnizație – copie
  •   Decizie pensionare și cupoane pensie, pentru părinte/tutore pensionar – copie
  •   Decizie șomaj și cupoane șomaj, pentru părinte/tutore șomer- copie
  •  Pensie alimentară – copie extras cont bancar
  •   Alte documente din care să reiasă venitul net

Unele școli, pentru a simplifica procedura, au decis să ceară declaraţii notariale privind veniturile. Așa că birocrația a fost înlocuită cu o taxă notarială care poate ajunge și la 100 de lei.

CITEȘTE ȘI : Cum arată structura noului an școlar și ce schimbări importante s-au făcut în învățământ?

De altfel, reprezentanții Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrag atenţia că declaraţiile notariale pe care părinţii fără venituri sunt obligaţi de şcoli să le prezinte pentru a beneficia de tichete educaţionale de 500 de lei pentru copii constituie un abuz. Prin obligarea la prezentarea declaraţiei notariale, o parte din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.

Reprezentanţii FACIAS au explicat că, deşi copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaţionale pentru rechizite şi alte materiale şcolare în valoare de 500 de lei, în realitate, numai declaraţia notarială care li se solicită părinţilor costă în jur de 100 de lei. Aceştia au mai semnalat că mulţi dintre aceşti părinţi locuiesc în mediul rural şi ţinând cont şi de costurile deplasării la un notar, pentru a primi tichetul valoric, părinţii trebuie să cheltuiască circa 150 de lei.

FACIAS menționează că cerinţa privind declaraţia notarială nu este specificată în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaţionale.

Pe lângă faptul că se solicită adeverinţă cu salariul net şi cu toate că instituţiile statului ar trebui să cunoască veniturile pe care le obţin persoanele fizice, şcolile cer şi o declaraţie la notariat din care să rezulte că nu au venituri, iar în lipsa acestui document, cererile pentru acordarea sprijinului în valoare de 500 lei sunt refuzate. În acest context, FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educaţiei, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situaţia actuală şi dacă există intenţia de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit”, au adăugat reprezentanţii FACIAS.

Cine beneficiază de acest sprijin?Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.De acest ajutor pot beneficia și preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei