Home Life D'ale bucătăriei Din rețetarul bunicii: Prăjitura Albă ca Zăpada

Din rețetarul bunicii: Prăjitura Albă ca Zăpada

Am deschis rețetarul bunicii și am descoperit una dintre prăjiturile care mi-au încântat copilăria: Albă ca Zăpada. Așa că m-am gândit să vă ofer rețeta. Este o prăjitură delicioasă, destul de simplu de pregătit și sunt convinsă că o să vă încânte papilele gustative.

Ingrediente pentru foi

  • trei ouă întregi
  • 100 gr. de zahăr
  • 100 ml. de lapte
  • 100 ml. de ulei
  • un praf de sare
  • două plicuri de amoniu pentru prăjituri (10 gr.) dizolvat în trei linguri de zeamă de lămâie
  • puțină coaja rasă de lămâie
  • puțină vanilie (zahăr vanilat, extract sau esență)
  • făină cât cuprinde (în jur de un kg.)
  • ciocolată albă pentru decor

Mod de preparare foi

Amestecăm într-un bol ouăle, zahărul, uleiul și laptele. Batem bine totul cu un tel, astfel încât să topim zahărul. Adaugăm sarea și amoniacul dizolvat în zeama de lămâie și apoi adăugăm faină puțin câte puțin până obținem un aluat omogen, potrivit de tare, care nu se lipește de mâini.

Lăsăm aluatul să se odihnească pentru o oră la frigider. Îl împărțim în trei și întindem fiecare parte de aluat pe o bucată de foaie de copt până când aluatul devine  subțire și se potrivește cu dimensiunea tăvii în care vreți să coaceți foile (eu am o tavă mare de cuptor). Întoarceți o tavă cu fundul în sus și puneți pe ea foaia bine întinsă, cu tot cu foaia de copt. Coaceți foaia pentru 15 minute la foc mic (150 grade) până ce foaia se întărește și se colorează foarte puțin. Procedați la fel și cu celelalte două foi.

Ingrediente pentru crema de lămâie

  • 500 ml. de lapte
  • cinci linguri de făină
  • șapte linguri de zahăr
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • o esență de vanilie sau lămâie
  • 200 gr.de unt.

Mod de preparare cremă

Se amestecă făina cu zece linguri de lapte rece și se adaugă zahărul. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu coaja de lămâie. Când laptele dă în fiert se adaugă toată compoziția de lapte rece cu făină, amestecând continuu până ce începe din nou să fiarbă. Se lasă să fiarbă până când compoziția se dezlipește ușor de vas, după care se lasă la răcit, amestecând din când în când.

Atunci când se răcoreste, punem untul (la temperatura camerei) puțin câte puțin, amestecând energic. La urmă se adaugă și zeama de lămâie, esența de vanilie sau de lămâie, după preferință.

Prajitura se asamblează astfel

Se pune o foaie pe tava de unică folosință și se repartizează crema uniform,adaugăm o altă foaie peste care punem cremă. Procedăm astfel până se termină toate foile și crema. Se lasă apoi la rece înfoliată în folie alimentară, în frigider până a doua zi, atunci când o putem tăia în cuburi și glazura după preferință.

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

 

 

Exit mobile version