24 aprilie 2025
17.9 C
București

Din cauza febrei aftoase, țara noastră blochează transportul dinspre Ungaria spre România. Sunt anunțate inspecții la fermele de animale

Un focar de febră aftoasă detectat recent în Ungaria a alertat autoritățile din țară, care au anunțat o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii acestei boli pe teritoriul României. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a convocat o şedinţă a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), în cadrul căreia s-au luat mai multe hotărâri care vizează sectorul zootehnic.

Măsurile au în vedere protejarea acestei industrii, ţinând cont şi de riscurile suplimentare generate de eliminarea controalelor vamale ca urmare a intrării României în spaţiul Schengen.

CITEȘTE ȘI: Febra aftoasă a reapărut în Europa, după mai bine de un deceniu

CNCB a decis că toate instituţiile din România cu responsabilităţi în combaterea bolilor (ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI prin Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi Jandarmeria Română, Poliţia Locală), precum şi operatorii din exploataţiile de biungulate, vor implementa o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii febrei aftoase în România.

Prima dintre măsuri vizează interdicţia transporturilor dinspre Ungaria spre România, traficul de camioane care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru aşternut, compost şi gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România fiind interzis.

O altă măsură se referă la restricţii pentru produsele de origine animală, fiind interzisă intrarea în România a următoarelor produse provenite din Ungaria şi Slovacia (zona de restricţii conform dispoziţiilor Comisiei Europene):

  • carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate;
  • produse din carne provenite de la animale biungulate care nu au fost tratate corespunzător pentru a neutraliza virusul febrei aftoase (sunt acceptate produsele preparate termic);
  • lapte spot;
  • produse din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
  • lapte materie primă pentru care nu se poate face dovada că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore înainte de expediere;
  • material biologic, material seminal şi subproduse de origine animală.

Societăţile comerciale care au contracte în derulare pentru procesare trebuie să notifice DSVSA judeţene în termen de 24 de ore de la publicarea prezentei decizii, cu un grafic de livrări care va fi transmis DSVSA judeţene”, transmit reprezentanții CNCB.

De asemenea, toate fermele care au primit animale vii dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025 urmează să fie inspectate, iar în funcţie de constatări se vor preleva probe pentru stabilirea statusului epidemiologic al exploataţiei.

În plus, se vor intensifica măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie în unităţile de creştere a animalelor şi pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme.

Măsurile prevăzute vor fi aplicate până la ridicarea restricţiilor impuse ca urmare a diagnosticării febrei aftoase.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de animalele de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. Aceste măsuri sunt esenţiale pentru protejarea sectorului zootehnic românesc şi prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul ţării”, punctează ANSVSA.

Febra aftoasă a reapărut în Europa, după mai bine de un deceniu

La începutul acestui an, autoritățile din Germania au confirmat trei cazuri de febră aftoasă la o fermă de bivoli din apropierea Berlinului. Boala nu s-a mai manifestat pe teritoriul Uniunii Europene din 2011.

Febra aftoasă este o boală de origine virală, fiind una dintre maladiile animale cele mai contagioase. Din cauza repeziciunii cu care se transmite, poate genera pierderi economice însemnate.

În timpul precedentelor epidemii de febră aftoasă din Europa, mii de animale au fost sacrificate. Astfel, în timpul epidemiei din Marea Britanie, din 2007, fermierii au pierdut peste două mii de capete. De asemenea, în 2011, în Bulgaria au fost sacrificate alte sute de bovine. Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), cele două situații amintite sunt ultimele cazuri cunoscute în UE.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

Mai multe articole

Știrile zilei