Vinurile naturale distincte și nealterate oferă recompense uriașe pentru cei pregătiți să le încerce. În aproape orice restaurant sau bar de vinuri nou deschis în ultima perioadă se pot găsi și vinuri naturale pe lista de băuturi.
Dacă te întrebi ce este exact vinul natural, nu ești singur în această situație. Termenul nu are o definiție oficială și tinde să enerveze producătorii de vin convenționali, care sunt supărați de implicația că vinurile lor nu sunt naturale, notează National Geographics.
Termenul se referă în esență la vinurile care sunt produse fără utilizarea pesticidelor și erbicidelor chimice, având concentrații minime de sulfiți și folosind drojdii sălbatice găsite în podgorii, mai degrabă decât cele fabricate într-un laborator. În plus, vinurile naturale sunt adesea nefiltrate obținute în recipiente necăptușite, în unele cazuri, chiar făcute fără stejar – sau cel puțin fără stejar nou – într-un efort de a păstra aroma extrasă din solul pe care este cultivată planta.
„Nimic adăugat, nimic îndepărtat” este mantra producătorilor de vin natural
Reînvierea acestui stil a început în regiunile Loire și Beaujolais din Franța încă din anii 1970, dar în zilele noastre se pot găsi vinuri naturale peste tot.
Și ce gust au? Sortimentele de vin roșu sunt în general strălucitoare și suculente – ceea ce francezii descriu ca un vin de soif (vin care potolește setea). Sortimentele de vin alb, totuși, tind să fie mai „de mere” și neclare (criticii le numesc „cidru”), deși stilurile mai proaspete, mai citrice sunt acum mai comune. Ele au totuși o puritate și un parfum, ceea ce este deosebit de atrăgător – mai ales atunci când sunt obținute din soiuri de struguri aromatice.
De asemenea, vinurile naturale tind să aibă ABV (procente de alcool) mai mici decât vinurile convenționale. Acest lucru se datorează parțial drojdiilor native, care sunt mai puțin eficiente la creșterea concentrației de alcool, și parțial din cauza timpilor de cules mai devreme – strugurii pentru vinurile naturale sunt rareori lăsați pe viță până când se coc excesiv.
Două stiluri principale caracterizează mișcarea naturală a vinului: „pet nat”, sau pétillant naturel, un stil semi-spumant ușor, răcoritor, în care prima fermentație se termină în sticlă (spre deosebire de metoda tradițională cu șampanie, în care se adăugă zahăr și drojdie), pentru a determina o a doua fermentație); și, al doilea stil, reprezentat de vinurile „de portocale”, care sunt vinuri albe realizate prin aceleași metode ca și vinul roșu, lăsând sucul în contact cu cojile și semințele.
Principalul dezavantaj al vinurilor naturale este că tind să fie scumpe. Acest lucru se explică în mare parte prin faptul că sunt de obicei făcute de mici producători, care își lucrează podgoriile manual. De asemenea, uneori au nevoie de decantare pentru a risipi orice gust ciudat inițial.
Dar odată ce te-ai obișnuit cu aromele lor distincte, s-ar putea să descoperi că ele schimbă modul în care te gândești la vin, iar vinurile convenționale îți vor părea puțin prea dulci și stânjenitoare.
Autor: Corina Gheorghe
Foto: Arhiva Ordinea Zilei