30 septembrie 2022
15.2 C
București

Dieta și stilul de viață pot ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

De citit...

Dieta și stilul de viață pot reduce riscul ca o persoană să sufere un accident vascular cerebral. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge susțin, într-un nou studiu, că indiferent de predispoziţia sa genetică pentru această problemă de sănătate, riscurile sunt micșorate semnificativ dacă o persoană adoptă un stil de viață sănătos.

Oamenii de știință au conceput un scor de risc genetic bazat pe studiul a 90 de mutaţii genetice asociate accidentului vascular cerebral de la 306.473 de bărbaţi şi femei incluşi în baza de date Biobank ce cuprinde informaţii biologice de la jumătate de milion de adulţi din Marea Britanie.

Participanţii, cu vârste între 40 şi 73 de ani, nu aveau antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos a fost descrisă de cercetători prin respectarea de către subiecţi a patru cerinţe: să nu fie fumători, să aibă o alimentaţie bogată în fructe, legume şi peşte, să nu fie supraponderali ori obezi şi să facă mişcare în mod regulat.

Datele privind internarea sau decesul au fost apoi utilizate pentru identificarea evenimentelor asociate accidentului vascular cerebral, pe o perioadă medie de monitorizare de şapte ani.

Specialiștii au descoperit că un stil de viaţă nefavorabil era asociat cu un risc cu 66% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu un stil de viaţă favorabil. Acest risc crescut a fost observat la orice categorie, indiferent de riscul genetic.

În acelaşi timp, s-a observat că un risc genetic crescut, alături de un stil de viaţă nefavorabil a fost asociat cu o creştere de cel puţin două ori a posibilităţii de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu asocierea dintre un risc genetic redus şi un stil de viaţă favorabil.

Cercetătorii au tras concluzia că rezultatele studiului subliniază beneficiile pentru întreaga populaţie a adoptării unui stil de viaţă sănătos, independent de riscul genetic. „Acest lucru subliniază cât de important este pentru fiecare dintre noi un stil de viaţă sănătos, chiar şi pentru cei care nu au o predispoziţie genetică evidentă”, a declarat profesor Hugh Markus de la Cambridge.

Dintre factorii asociaţi stilului de viaţă, cel mai semnificativ impact a fost observat în cazul fumatului şi al supraponderalităţii sau obezităţii.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img