25 septembrie 2023
21.8 C
București

Dieta care te scapă de acnee

Acneea este o boală a pielii care afectează suprafețele corpului care conțin glandele seboreice mari, incluzând nasul, fruntea, bărbia, obrajii și spatele. Ea se manifestă prin prezența porilor încărcați și a leziunilor dermale cunoscute popular sub numele de coșuri.

Din punct de vedere nutrițional s-a constatat că anumite alimente și lichide accentuează simptomele acneei. Așadar, persoanele care au această afecțiune trebuie să evite alimentele care conduc la agravarea acneei: zahărul rafinat, grăsimile animale și aditivii alimentari”, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu.

În mod similar, există și substanțe benefice care pot fi furnizate de alimente. Astfel, studiile clinice indică faptul că zincul poate fi un mineral eficient în tratamentul anti-inflamator al acneei, în general, rezultate semnificative obținându-se după administrarea gluconatului de zinc timp de 60 de zile. În același timp, din cauza diferențelor existente în formularea preparatelor cu zinc este dificil să se stabilească o doză universală recomandată.

Un grup de cercetători greci au condus un studiu prin care au arătat că persoanele care manifestă reactii adverse la tratamentul cu isotretinoin au rezultate mai bune dacă aceasta este asociată cu L – carnitina”, spune nutriționistul.

De asemenea, există o serie de plante care au proprietăți anti-inflamatorii și pot fi folosite ca adjuvante utile în tratamentul acneei: sunătoarea, uleiul de in sau semințele de in și mușețelul. Alte plante au proprietăți antimicrobiene capabile să elimine bacteria care produce acneea și astfel să reducă inflamația dermală.

Multe evidențe preliminare sugerează că uleiul de arbore de ceai verde are un astfel de efect antimicrobian și reduce acneea după un tratament consecvent de minimum trei luni”, completează nutriționistul.

Există câteva studii care comunică rezultate eficiente împotriva acneei cu mijloace homeopate. Astfel, medicii homeopați pot recomanda unul sau mai multe tratamente pentru acnee luând în calcul constituția fiecărui pacient, mai exact caracteristicile fizice, emoționale și intelectuale ale acestuia.

Belladonna este un remediu homeopat recomandat persoanelor care suferă de acnee pustulară inflamată. Calendula (aflată în gălbenele) este recomandată persoanelor care prezintă pustule sau leziuni dermale. Hepar sulfur se indică în acneea dureroasă. Kali bromatum se recomandă persoanelor cu acnee profundă localizata în special pe frunte și care manifestă și o stare de nervozitate crescută. Silicea este recomandată în acneea ușoară sau moderată. Iată așadar că strategia de luptă împotriva acneei este complexă, iar șansele de ameliorare și tratare ale acesteia sunt mari și pline de speranță„, punctează Alexandrescu.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei