7 octombrie 2022
17.2 C
București

Descoperire arheologică importantă în apropierea oraşului Pecica

De citit...

Experții Complexului Muzeal Arad anunță o descoperire arheologică importantă. Este vorba despre oseminte care ar putea avea o vechime de 5.000 de ani și care au fost identificate de arheologii arădeni în timpul cercetării unei movile din apropiere de oraşul Pecica. Descoperirea a fost făcută utilizând măsurători magnetometrice.

Oamenii de știință au făcut cercetări arheologice asupra unui tumul situat între satele Turnu şi Variaşu Mic, fiind folosite mijloace non-intruzive, respectiv măsurători magnetometrice. În urma unei săpături la mica adâncime, arheologii au identificat osemintele umane.

Acestea se aflau la mică adâncime, circa 45 de centimetri faţă de cel mai înalt punct al tumulului. În urma săpăturii, s-a constatat că osemintele făceau parte dintr-un mormânt în care defunctul a fost aşezat pe spate, cu picioarele chircite. Mormântul a fost săpat în mantaua tumulului, această practică de reutilizare a tumulilor funerari fiind întâlnită de-a lungul mai multor epoci. În lipsa unui inventar funerar, aprecierile cronologice pot fi făcute doar pe baza poziţiei defunctului, care în acest caz este una tipică pentru orizontul cronologic al epocii bronzului timpuriu, circa 3000 – 2500 î.Hr”, explică reprezentanții Complexului Muzeal Arad.

CITEȘTE Și: Arheologii au descoperit o așezare romană în apropierea castrului Buridava. VIDEO

Zona este considerată valoroasă pentru arheologi, astfel că acolo au loc cercetări mai extinse, în cadrul unui proiect denumit „ArheoPecica”, prin care sunt reevaluate şi site-uri deja cunoscute.

Un alt obiectiv al proiectului constă în evaluarea „unui întins câmp de movile funerare”, situat în partea nord-estică a oraşului Pecica.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Complexul Muzeal Arad
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img