11 august 2022
19.3 C
București

Descoperă România Instituţională

De citit...

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat programului educaţional „Descoperă România Instituţională”, prin care studenţii din România vor învăţa cum funcţionează instituţiile statului în prezent, faţă de perioada regimului comunist.

IICCMER le-a propus participanţilor o aprofundare a rolului pe care instituţiile publice îl deţin în societatea românească şi funcţia pe care acestea o îndeplinesc în ordinea socială.

CITEȘTE ȘI: Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral

Consider că este foarte important pentru tinerele generaţii să cunoască adevărata identitate a regimului comunist din România şi să înţeleagă cum funcţionează instituţiile statului. O parte din activitatea Institutului se reduce, în esenţă, la informarea la scară largă a cetăţenilor cu privire la ororile petrecute în comunism, însă programul Descoperă România Instituţională este o punte între trecut şi prezent, între comunism şi democraţie, între constrângere şi transparenţă – tocmai pentru că ne-am dorit ca studenţii să înţeleagă foarte clar cum este bine să funcţioneze România Instituţională. Sunt studenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani, care nu au trăit în perioada regimului comunist, însă vor merge în mediile lor în care îşi desfăşoară activitatea şi vor împărtăşi cu ei reperele unui Stat care nu are voie să se întoarcă vreodată la totalitarism”, a explicat preşedintele IICCMER, Daniel Şandru.

Timp de patru zile, studenţi de la Universităţile din România, înscrişi în program, au urmat un tur de vizite la diferite instituţii din Bucureşti: Administraţia Prezidenţială – Muzeul Naţional Cotroceni; Guvernul României – Palatul Victoria; Institutul pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”; Academia Română; Societatea Română de Radiodifuziune; Banca Naţională a României; Biblioteca Naţională a României; Televiziunea Română; Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii; Palatul Parlamentului – Camera Deputaţilor; Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”; Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; Fortul 13 Jilava.

CITEȘTE ȘI:Noi cercetări de arheologie judiciară au fost desfășurate la Târgu Ocna

Studenţii participanţi au avut oportunitatea de a vizita, într-un cadru organizat, instituţiile publice amintite şi de a participa la workshop-uri, cu scopul de a înţelege diferenţele dintre sistemul instituţional din perioada comunistă şi cel prezent.

Autor: Bella Steriadis
Foto: IICCMER Facebook

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Sarom Packinging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro pentru extinderea business-ului

Sarom Packaging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro, în următorii patru ani, pentru extinderea business-ului. Planurile de dezvoltare urmăresc inclusiv deschiderea de noi sucursale....

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img