29 mai 2023
23.5 C
București

Demisie surpriză. Gustavo Dudamel renunță la postul de director muzical al Operei din Paris

Unul dintre cei mai cunoscuți dirijori din lume, Gustavo Dudamel, un superstar al muzicii clasice, a făcut un anunț care a luat pe toată lumea prin surprindere. El renunță la postul de director muzical al Operei din Paris. Motivele demisiei sunt unele personale.

Cu inima grea şi după o analiză atentă, îmi anunţ demisia din postul de director muzical al Operei din Paris, pentru a petrece mai mult timp alături de familia mea”, a declarat dirijorul venezuelean.

Gustavo Dudamel a început să colaboreze cu instituţia pariziană în 2021 în baza unui contract semnat pentru o perioadă de şase ani.

Trăim într-o perioadă care, după părerea mea, ne-a schimbat întreaga fiinţă într-un mod profund şi intim. Nu am alt proiect decât acela de a fi alături de rudele mele”, a mai spus muzicianul în vârstă de 42 de ani.

Îi mulţumesc lui Gustavo Dudamel, a cărui pasiune şi al cărui imens talent au contribuit foarte mult la repertoriul instituţiei noastre”, a reacţionat directorul general al Operei din Paris, Alexander Neef.

Din 2026, ar trebui să dirijeze Filarmonica din New York

Anul acesta, în februarie, Filarmonica din New York l-a numit în funcţia de viitor director artistic şi muzical al său începând din 2026, o numire considerată o mare reuşită pe piaţa muzicală.

Artistul este un adevărat star al muzicii clasice, fiind cunoscut în întrega lume ca un apărător fervent al unui acces mai larg la artă. Totodată, Gustavo Dudamel este unul dintre cei mai bine plătiţi dirijori din lume.

Gustavo este fiul unui interpret la trombon şi al unei profesoare de canto și reprezintă un produs pur şi totodată unul dintre cei mai iluştri reprezentanţi ai „El Sistema”, Sistemul naţional de orchestre pentru tineret din Venezuela, un celebru proiect de educaţie populară în domeniul muzicii clasice, înfiinţat în 1975.

Muzicianul sud-american, care se simte în largul lui atunci când dirijează atât o simfonie de Mahler, cât şi muzica din „Star Wars” şi coloana sonoră a celui mai recent film regizat de Steven Spielberg, este considerat unul dintre cei mai talentaţi dirijori din lume.

Un eveniment pentru care a rămas în memoria publică a avut loc în 2016. În pauza galei Super Bowl, Gustavo Dudamel a dirijat Orchestra de tineret din Los Angeles alături de trupa Coldplay în cadrul unui concert care s-a dovedit cel mai urmărit eveniment anual televizat din Statele Unite.

CITEȘTE ȘI: Gustavo Dudamel, un star al muzicii clasice, va dirija Filarmonica din New York

Aşteptat începând cu stagiunea 2026-2027, pentru un contract iniţial de cinci ani, în postul de director artistic şi muzical, Gustavo Dudamel îşi va prelua încă din 2025 funcţia de director muzical delegat la New York, în timpul ultimului său an de contract cu Orchestra Filarmonică din Los Angeles.

Până atunci, el va dirija Filarmonica din New York în calitate de invitat, pentru trei concerte, în luna mai a acestui an.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Gustavo Dudamel Facebook

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei