26 octombrie 2021
2.5 C
București

De ce nu au timișorenii căldură?

De citit...

Timișorenii racordați la sistemul centralizat de încălzire nu au primit nici acum agent termic. Primarul Dominic Fritz susține că vina o poartă „explozia” prețului la gaze naturale și cere „o soluţie naţională”.

Situația în Timișoara este foarte gravă, zecile de mii de abonați la Colterm, persoane fizice, şcoli, spitale, fiind obligați să stea în frig. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, mai multe unităţi de învăţământ din municipiu au anunţat că vor trece online.

În tot acest timp, Dominic Fritz încearcă să se justifice, acuzând faptul că doar într-o săptămână preţul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori.

Această explozie de preţuri este fără precedent şi nimeni nu-i poate face faţă, singur. Consecinţele pentru fiecare consumator sunt imediate şi din păcate Colterm nu face excepţie. Astăzi costurile sunt în jur de 2.000.000 de lei pe zi; 1.000.000 de euro la două zile. În decembrie, ianuarie şi februarie ne aşteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100.000.000 de lei pe lună (…)”, spune Fritz.

Edilul nu a uitat nici de „greaua moștenire” și a precizat că de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi şi cu plata în avans, din cauza celor 70.000.000 de lei „acumulaţi ca datorie în ultimii ani”.

Primăria a început să plătească datoriile istorice şi s-a ajuns la zi şi cu plata facturilor curente, de la începutul anului fiind decontate pentru Colterm 132.000.000 de lei.

Municipiul şi-a asumat plata a 50.000.000 de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz şi 35.000.000 de lei datorii bancare ale Colterm, obligaţii parafate şi neonorate până acum.

„Plata zilnică, în avans, (spre furnizorul de gaz, n.r.) înseamnă că societatea Colterm este direct branşată la bugetul local şi Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli. Într-un scenariu normal, Colterm era anul acesta, pe o direcţie de redresare (…). Am restructurat activităţile Colterm, numărul de directori şi al angajaţilor, care nu au legătură cu produc?ia de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecţia membrilor Consiliului de administraţie asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul oraşului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanţă pentru un sistem local de termoficare viabil economic şi ecologic. Problema este că preţul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, şi nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăţi”, a susținut primarul Dominic Fritz.

Până când se vor găsi soluții, timișorenii sunt obligați să tremure de frig în case și să aștepte, poate că le va veni salvarea de la București.

Autor: Filip Deniz
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

CMS România a recrutat-o pe Laura Grigore în poziția de Senior Counsel

Firma internațională de avocatură CMS anunță cooptarea Laurei Grigore în cadrul practicii de tehnologie, media și telecomunicații a biroului din București, începând cu data...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img