23 aprilie 2025
17.9 C
București

Datele de până acum indică o vreme caldă de Paște

Datele colectate până acum de meteorologi indică o vreme caldă de Paște. Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a declarat că, deși este devreme să vorbim despre perioada Paştelui, se pare că vom avea valori termice mai ridicate decât în mod normal.

Legat de prognoza pentru Paşte, încă suntem departe să vorbim, pentru că datele pe care le avem sunt până în jurul zilei de 14 aprilie. Atât dispunem la acest moment. Vineri, cu siguranţă vom include şi săptămâna respectivă în prognoză. Totuşi, vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit. Cantităţi de precipitaţii vor fi în această săptămână, cu un uşor excedent în jumătatea de vest a ţării, după care apropiat de norme. Trebuie să facem precizarea că pe măsură ce înaintăm în primăvară, temperaturile mai câştigă câteva grade, în medie 4-5 grade Celsius faţă de prima lună a primăverii, iar cantităţile de precipitaţii de asemenea mai cresc la nivelul valorilor, în special în luna mai. Repet, ar fi bine să plouă şi măcar zicala ‘Plouă în mai să avem mălai!’ să se adeverească, ca să avem un an agricol bun, luând în considerare că 2023-2024 este al cincilea cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice, iar 2024, cel mai cald an atât în ţara noastră, cât şi la nivel mondial din istoria măsurătorilor”, a precizat directorul general al ANM.

Specialistul a atras atenția că, în prezent, se înregistrează fenomene de secetă în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

La acest moment discutăm de un grad mai redus de fenomene convective, pentru că vorbim şi pe un fond de secetă. Anul 2025 a debutat cu precipitaţii puţine şi vorbim de ultimele două luni şi iată acum şi a treia lună. Deci, la acest moment discutăm despre fenomene de secetă în bună parte din ţară şi mă refer aici chiar în zona centrală, vestică, sud-vestică a ţării. Cu siguranţă, pe măsură ce înaintăm în perioada de primăvară, undeva pe la mijlocul lunii aprilie sau mai, fenomenele convective vor putea să pună anumite probleme din această perspectivă. Cu siguranţă, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor îşi va putea asigura activitatea, pentru că noi punem la dispoziţia acesteia informaţii (…) Am avut fenomene de grindină, izolat, în special în partea de sud-est a ţării. Ne amintim temperaturile apropiate de 30 de grade Celsius, din prima lună de primăvară, care au făcut ca fenomenele de instabilitate atmosferică să fie mai degrabă fenomene specifice verii”, a subliniat Elena Mateescu.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

CITEȘTE ȘI: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei