30 septembrie 2022
16.7 C
București

Dacă nu protejăm natura, omenirea va avea de înfruntat noi pandemii

De citit...

David Attenborough trage un nou semnal de alarmă legat de modul în care omul înțelege să se comporte cu celelalte specii. Celebrul naturalist avertizează, într-un nou documentar BBC, că omenirea riscă să fie din ce în ce mai afectată de pandemii devastatoare, dacă nu protejează mai bine speciile aflate în pericol de dispariţie.

Filmul „Extinction: The Facts” prezintă atât consecinţele devastatoare ale activităţilor umane asupra habitatului natural al anumitor specii cât şi o asociere cu pandemia de coronavirus nou.

Ne confruntăm cu o criză, care are consecinţe pentru noi toţi”, punctează sir David Attenborough.

Prin imagini dure, documentarul relevă realitatea tragică de astăzi. Scene oribile care prezintă animale care fug disperate din calea incendiilor, precum maimuţe ce sar într-un râu sau un exemplar de koala rănit, căutând în zadar adăpost, vin să confirme răul pe care omul îl face celorlalte specii.

În filmul prezentat de BBC, sir David Attenborough atinge și tema presupusei origini a pandemiei de coronavirus nou. Celebrul naturalist se concentrează, în special, asupra pieţii din oraşul Wuhan (centrul Chinei) unde erau vândute animale vii destinate consumului uman care, potrivit oamenilor de ştiinţă, s-ar afla la originea epidemiei care a devastat anul acesta lumea.

Documentarul realizat de David Attenborough confirmă datele incluse în raportul științific „Living Planet Index”, prezentat în urmă cu câteva zile și în care se susține ipoteza că dispariţia continuă a habitatelor naturale ale vieţuitoarelor sălbatice creşte riscul de pandemii viitoare deoarece favorizează contactul din ce în ce mai frecvent dintre oameni şi animale.

În raportul amintit, reprezentanții World Wide Fund for Nature (WWF) atrag atenția că planeta noastră a pierdut,în mai puţin de 50 de ani, peste două treimi din populaţiile sale de animale sălbatice.

Indicele Planeta Vie (LPI), un indicator de referinţă publicat la fiecare doi ani de către WWF, relevă faptul că între 1970 şi 2016, 68% din fauna sălbatică a dispărut. Experții atrag atenția ca principal cauză a acestui fenomen o constituie distrugerea habitatelor naturale, în special pentru a face loc agriculturii. Tendința omului de a cuceri noi teritorii din natură riscă să favorizeze noi pandemii precum cea de COVID-19 prin punerea în contact a oamenilor cu animalele, favorizând astfel transmiterea virusurilor între specii.

Indicele Planeta Vie (LPI), calculat în colaborare cu Zoological Society of London, a luat în considerare circa 4.000 de specii de vertebrate, repartizate în 21.000 de populaţii de animale din lumea întreagă. Indicele înregistrează o nouă accelerare a scăderii biodiversităţii, care se stabilise la 60% conform precedentului raport din 2018 (perioada 1970-2014).

În cursul vieţii am întâlnit unele dintre cele mai remarcabile specii de animale. Abia acum îmi dau seama cât de norocos am fost – multe dintre aceste minuni par a fi destinate să dispară pentru totdeauna”, subliniază David Attenborough.

Naturalistul britanic este de părere că „ dacă luăm deciziile corecte în acest moment critic putem salva ecosistemele planetei noastre şi biodiversitatea sa extraordinară”. Dar totul depinde de fiecare dintre noi!

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Video: Youtube

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img